The Ritual

Netflix har satsat stenhårt på egna produktioner de senaste två åren. Företaget har sprutat ut serie efter serie och film efter film. Enligt Netflix ”chief content officer” Ted Sarandos så går cirka 85 procent av alla pengar som Netflix spenderar till egna produktioner. Skräckfilm verkar vara en favorit hos Netflix och det är en av dessa jag tänker dela med mig av mina tankar om i denna recension.

The Ritual släpptes på Netflix i februari i år och är baserad på en bok med samma namn skriven av Adam Nevill (2011). Filmen handlar om fyra engelsmän som bestämmer sig för att åka på en resa ihop. Efter mycket debatterande om diverse typiska resmål för hårt festande så faller valet till slut istället på att åka till Sverige för att vandra i fjällen.

Efter att en av grabbarna trampat snett och skadat benet så bestämmer man sig förr att avvika från vandringsleden för att ta en genväg genom skogen för att snabbare nå nästa fjällstation. Eftersom detta är en skräckfilm så är det såklart det dummaste beslutet de kunde ha fattat. Inne i skogen lurar nämligen något som inte vill våra besökare väl.

The Ritual är en typisk skräckfilm som innehåller de flesta klyschor vi förväntar oss ifrån genren. Dumma beslut fattas på löpande band, interna spänningar uppstår mellan huvudkaraktärerna och jumpscares avlöser varandra i rasande fart. Och självfallet så finns de obligatoriska stunderna när vi sitter och kliar oss i huvudet över uppenbara detaljer som karaktärerna i filmen verkar totalt oförmögna att se. Skådespelet är oerhört ojämnt och tyvärr så är det karaktären med mest tid i filmen som gör den sämsta prestationen.

Som jag redan nämnt så utspelar sig filmen i norra Sverige, Sareks nationalpark för att vara mer exakt. Det finns dock ett litet problem med detta påstående, filmen är nämligen inte inspelad i Sverige utan i Rumänien. Detta innebär att större delen av filmen utspelar sig i cirka 20 meter hög granskog. Har man ingen aning om hur det svenska fjällandskapet ser ut så är detta kanske inget problem men för oss som vet hur det bör se ut är det oerhört irriterande och det bryter inlevelsen fullständigt varje gång någon av karaktärerna nämner vilket land de befinner sig i. Vilket händer oftare än man kan tro. För att spä på det hela så bebos de ”svenska” fjällen inte av renar i filmen, istället är det kronhjortar vi får se.

”Svenskt” fjällandskap.

Nu låter det kanske som att jag avskyr The Ritual, detta stämmer dock inte. För även om det finns mycket att klaga på så finns det även mycket som är riktigt bra. Även om skogen är fullständigt inkorrekt för var filmen påstår sig utspelas så är den extremt atmosfärisk och det görs ett fantastiskt bra jobb med att få den att framstå som skrämmande. Fotot är även mycket imponerande och filmen innehåller flera bilder som kommer finnas kvar hos mig länge.

En annan del av filmen som funkar oerhört bra är filmens antagonist. Denne avslöjas såklart gradvis där vi inte får se riktigt vad det är vi har att göra med förrän i mitten av filmens tredje akt. I många filmer av denna typ så är avslöjandet av det onda något av en besvikelse som inte alls blir lika läskigt när vi till slut får se det i sin helhet. Detta är dock inte fallet med The Ritual. Även efter att vi har fått se det i sin helhet så är det fortfarande oerhört skrämmande. Avtäckningen av vad som har lurat i skogen under filmens gång råkar även vara en av de vackraste bilderna i hela filmen.

Har du ett Netflixkonto och gillar skräckfilm så bör du definitivt se The Ritual. Den må ha sina svagheter men de bra delarna är så pass bra att de väger upp dem.

Netflix har satsat stenhårt på egna produktioner de senaste två åren. Företaget har sprutat ut serie efter serie och film efter film. Enligt Netflix ”chief content officer” Ted Sarandos så går cirka 85 procent av alla pengar som Netflix spenderar till egna produktioner. Skräckfilm verkar vara en favorit hos Netflix och det är en av dessa jag tänker dela med mig av mina tankar om i denna recension. The Ritual släpptes på Netflix i februari i år och är baserad på en bok med samma namn skriven av Adam Nevill (2011). Filmen handlar om fyra engelsmän som bestämmer sig för…

Review Overview

Betyg

60

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.