The Purge: Election Year

Idag återvänder Frank Grillo och James DeMonaco med en ny del av filmserien The Purge. En serie av filmer som handlar om en framtid där USA en dag om året tillåter all kriminalitet och våld. Första filmen utspelade sig mer eller mindre i ett och samma hus, andra filmen visade våldsamheterna på gatan. I The Purge: Election Year är det Purge-dagens vara eller icke-vara som står på spel under en ny natt av våldsamheter.

Purge: Assassins

Två år har passerat sedan The Purge: Anarchy och den föredetta polisen Leo Barnes (Frank Grillo) har hunnit bli livvakt åt presidentkandidaten Charlie Roan (Elizabeth Mitchell). En presidentkandidat som driver en kampanj om att förbjuda den årliga purge-dagen. En dag som av sin motståndare ses som en rak attack mot USAs låginkomstagare. Charlie Roan får vind i seglet och ser ut att kunna gå mot en spektakulär vinst, ett scenario som landets regim inte är beredda att acceptera. När den årliga purge-dagen närmar sig bestämmer sig regimen därför för att plocka bort regeln som säger att befolkningen inte får attackera folkvalda ledare. För att försäkra sig om att deras politiska motståndare inte skall överleva natten, anlitar regimen dessutom legosoldater.

Likt de två tidigare filmerna i serien är premisserna mer intressanta än slutprodukten. Filmens manus, skrivit av James DeMonaco själv, är lika tunt som det är dumt. Utöver Grillo och Mitchell ser vi även flera andra mindre skådespelare i biroller som för berättelsen framåt. Skådespelare som har märkbart svårt med att leverera delar av replikerna på ett seriöst sätt. Det är förstås rätt komplicerat att leverera ett skämt om att en karaktär enbart gillar våfflor och underliv. 

tp3c

Trots sina brister måste filmserien klassas som en succé, de två första filmerna spelade in sin budget flera gånger om. The Purge: Election Year har under öppningshelgen i USA redan hunnit spela in sin budget tre gånger om. Även om insatserna är högre i senaste filmen, känns den ändå som ett steg bakåt från originalet och The Purge: Anarchy. I Election Year fungerar foto, action och produktionsdesign väldigt bra men skådespeleriet har blivit sämre. För mig själv har serien blivit lite av en ”guilty pleasure”, jag är medveten om bristerna man tillåter mig ändå att bli underhållen.

Purge: Assassins

Om du har sett och uppskattat de två första delarna i filmserien The Purge kommer du även att gilla Election Year. Konceptets utveckling har dock hamnat i skymundan för ett fokus på häftig action och en tydlig produktionsdesign. Det märks att DeMonaco har haft en tydlig tanke om vart han ville ta berättelsen med sina två senaste filmer i serien. Frank Grillo verkar ha kul med rollen och står även för den bästa skådespelarinsatsen tillsammans med Elizabeth Mitchell. I övrigt är The Purge: Election Year en hyfsat medioker film som trots sina brister levererar ett underhållande biobesök. Filmen öppnar även för en fjärde del som troligtvis kommer att se väldigt annorlunda ut ifrån vad vi har sett hittills.  Det är ingen vild gissning att vi kommer att få se fler uppföljare så länge som DeMonaco fortsätter att leverera en stabil avkastning på sin filmserie.

Idag återvänder Frank Grillo och James DeMonaco med en ny del av filmserien The Purge. En serie av filmer som handlar om en framtid där USA en dag om året tillåter all kriminalitet och våld. Första filmen utspelade sig mer eller mindre i ett och samma hus, andra filmen visade våldsamheterna på gatan. I The Purge: Election Year är det Purge-dagens vara eller icke-vara som står på spel under en ny natt av våldsamheter. Två år har passerat sedan The Purge: Anarchy och den föredetta polisen Leo Barnes (Frank Grillo) har hunnit bli livvakt åt presidentkandidaten Charlie Roan (Elizabeth Mitchell). En presidentkandidat som driver en kampanj om att…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.