The Purge: 3-Movie collection (4K UHD)

The Purge har på några få år lyckats med konststycket att bli en riktig kultrulle. Det har skämtats friskt om filmen och dess uppföljare i de animerade serierna Family Guy och Rick and Morty, de nämns även för jämnan i olika mer eller mindre kända filmpoddar. De flesta är överens om att filmerna lyckas underhålla även om de inte är några mästerverk. Nu har hela trilogin släppts i en trevlig samlingsbox på formatet 4K Ultra HD Blu-ray. Nedan kan du läsa korta sammandrag från våra tidigare recensioner av filmerna följt av en recension av den nya utgåvan.

The Purge (2013)


The Purge påminner något om Panic Room från 2002. DeMonaco har inte David Finchers estetik eller förmåga att skapa spänning och bygga upp intressanta karaktärer. Men som idé tycker jag att The Purge piskar Panic Room. Jag köper inte nödvändigtvis förklaringen till varför USA ser ut som det gör i framtiden, men det är snyggt genomfört och förklarat. Vi tittare får höra om bakgrunden till utrensningen från TV-apparater som står på och blir inte påtvingade långa förklaringar. Jag uppskattar det effektiva berättandet. De inledande utrensningsbilderna från övervakningskameror är skrämmande realistiska och sätter en mörk ton som stundvis tramsas bort. – Läs hela Mattias Bergs recension här.

The Purge: Anarchy (2014)


DeMonaco har använt sin nya stora plånbok väl även om filmen är långt ifrån ett mästerverk. Han vågar ta sin intressanta idé till en ny nivå samt göra något som många uppföljare misslyckats med, förändra formulan. I denna film får du se en större grupp av människor och de levererar en stor dos med action. Om du är ett fan av första filmen så är det givet att du skall se The Purge: Anarchy. Filmen är bättre än första upplagan trots en avsaknad av Ethan Hawke och den har redan dragit in mer pengar. Filmen beskrivs som en skräck- och actionfilm men jag tycker främst att det lutar åt de senare. The Purge: Anarchy är nog inte med på någon filmkritikers topp 10-lista 2014 men filmen är banne mig underhållande och det kommer så klart en uppföljare till. – Läs hela min recension här.

The Purge: Election Year (2016)


Om du har sett och uppskattat de två första delarna i filmserien The Purge kommer du även att gilla Election Year. Konceptets utveckling har dock hamnat i skymundan för ett fokus på häftig action och en tydlig produktionsdesign. Det märks att DeMonaco har haft en tydlig tanke om vart han ville ta berättelsen med sina två senaste filmer i serien. Frank Grillo verkar ha kul med rollen och står även för den bästa skådespelarinsatsen tillsammans med Elizabeth Mitchell. I övrigt är The Purge: Election Year en hyfsat medioker film som trots sina brister levererar ett underhållande biobesök. Filmen öppnar även för en fjärde del som troligtvis kommer att se väldigt annorlunda ut ifrån vad vi har sett hittills.  Det är ingen vild gissning att vi kommer att få se fler uppföljare så länge som DeMonaco fortsätter att leverera en stabil avkastning på sin filmserie. – Läs hela min recension här.

Utgåvan: Om du redan äger samtliga tre filmer på blu-ray kan du överväga att hålla dig till dem om du inte är ett riktigt råbarkat Purge-fan. Filmerna är inspelade digitalt i 2,8K och har sedan färdigställs i 2K. Alla tre filmerna levereras med DTS: X ljud och 5.1. Första två filmerna är marginella uppgraderingar från sina småsyskon på blu-ray. Den största skillnaden kommer med tredje filmen som upplevs som mest välbalanserad rent tekniskt. Härlig svärta, skarp bild och bra ljud. Även om boxen inte sätter någon standard för formatet är det fortfarande den bästa tillgängliga utgåvan. Extramaterialet är sparsamt och återfinns främst på tillhörande blu-ray-skivor. Har du inte sett Purge-trilogin har du nu en ypperlig chans att se filmerna på denna trevliga samlingsbox. Det skall tilläggas att de tre filmerna inte säljs individuellt. Detta innebär att om du redan har ettan eller tvåan på blu-ray, måste du köpa filmerna en gång till för att få tag i sista filmen i 4K. En smula märkligt kan tyckas…

The Purge har på några få år lyckats med konststycket att bli en riktig kultrulle. Det har skämtats friskt om filmen och dess uppföljare i de animerade serierna Family Guy och Rick and Morty, de nämns även för jämnan i olika mer eller mindre kända filmpoddar. De flesta är överens om att filmerna lyckas underhålla även om de inte är några mästerverk. Nu har hela trilogin släppts i en trevlig samlingsbox på formatet 4K Ultra HD Blu-ray. Nedan kan du läsa korta sammandrag från våra tidigare recensioner av filmerna följt av en recension av den nya utgåvan. The Purge (2013) The Purge påminner något om…

Review Overview

The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
Utgåvan

58

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.