The Predator

The Predator är en action- och sci-fi-film från 2018. Den är regisserad av Shane Black, och i huvudrollerna syns Boyd Holdbrook och Olivia Munn.

Predator

Soldaten McKenna och hans trupp är på uppdrag i djungeln när de möter oväntat motstånd: Predators. Som enda överlevare lyckas McKenna få tag i delar av Predators teknik, och postar dessa till sin son med tanken att de är i trygghet där. Själv blir McKenna snart tillfångatagen av militären som är fast beslutna att tysta ned hans upplevelse, och satt på en buss tillsammans med andra problematiska soldater. Under tiden bjuds forskaren Casey till samma fängelse som McKenna är på väg till; ett fängelse där en levandes Predator undersöks…

Boyd Holbrook som soldaten Quinn McKenna.

The Predator börjar med soldaten McKennas första möte med den dödliga varelse som kraschat sin farkost på vår planet. Det är action, svordomar och blodbad från nästan första sekund, ett recept som behålls filmen igenom. Det var länge sen jag hörde ordet ”fucking” tryckas in i så många meningar, såg så många vapen avfyras samtidigt och kroppsdelar flyga åt olika håll. Filmen har verkligen gått all in med våldskapital, och den som är känslig för sprutande blod bör välja en annan titel.

Soldaterna McKenna (Holbrook), Nebraska (Rhodes), Coyle (Key), Baxley (Jane) och Nettles (Aguilera).

Tyvärr är våld dekorerat med action det enda filmen innehåller. Bristen på logik hos såväl historia som karaktärer är irriterande påtaglig; det finns så många scener som bara tar upp onödig plats, och repliker som endast sägs för att de låter coola innan någon dödas. Både filmen The Predator och monstret Predator är mindre intelligenta versioner, pumpade fulla med anabola, jämfört med sina föregångare. 

Predator.

Stereotyperna avlöser varandra i The Predator; är det inte en stenhård, kedjerökandes militär med psykiska problem är det en autistisk pojke så smart att han är expert på alienteknik. Olivia Munns karaktär Casey är den enda som går emot stereotyper genom att vara både doktor i biologi och bättre på att hantera vapen än de flesta av militärerna. Tyvärr utvecklas Casey till en förlängning av de manliga karaktärerna, och snart svär de alla ikapp i sann macho-anda. 

Skådespelarna är antingen överdrivna eller uppenbart medvetna om vilken usel film de spelar in. Huvudrollsinnehavaren Boyd Holbrook är lika tom på uttryck som min plånbok är på pengar. Visst, både Sterling K. Brown och Trevante Rhodes gör tappra försök att lyfta sina roller, men det slutar ändå bara med att de kvalar in bland de som överdriver. 

Olivia Munn som forskaren Casey och Jacob Tremblay som den unge, intelligenta Rory McKenna.

Det finns nästan inget jag kan ge The Predator; manus verkar ha gått förlorat till förmån för specialeffekter som utmärker sig mer i kvantitet än kvalitét. Det skulle väl vara ljudeffekterna som får godkänt, men i övrigt är The Predator något jag önskar att monstrerna med samma namn skulle ta med till sin planet, långt härifrån. 

The Predator finns nu på dvd, blu-ray och hos SF Anytime.

Bilder: ImdB

The Predator är en action- och sci-fi-film från 2018. Den är regisserad av Shane Black, och i huvudrollerna syns Boyd Holdbrook och Olivia Munn. Predator Soldaten McKenna och hans trupp är på uppdrag i djungeln när de möter oväntat motstånd: Predators. Som enda överlevare lyckas McKenna få tag i delar av Predators teknik, och postar dessa till sin son med tanken att de är i trygghet där. Själv blir McKenna snart tillfångatagen av militären som är fast beslutna att tysta ned hans upplevelse, och satt på en buss tillsammans med andra problematiska soldater. Under tiden bjuds forskaren Casey till samma…

Review Overview

Betyg:

30

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.