The Patriot (4K UHD)

Sony fortsätter skämma bort oss filmentusiaster med nysläpp av gamla, ett ordval som är synnerligen relativt, godingar restaurerade i 4K-upplösning. Ett av de senaste släppen är Mel Gibson-dängan The Patriot (2000) som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget i senare delen av 1700-talet.

Mel Gibson lirar Benjamin Martin – en krigsveteran tillika änkling som lagt musköten bakom sig och dragit sig tillbaka på sin farm i South Carolina tillsammans med sina sju barn. I delstatens största stad Charleston hålls en röstning som gör gällande ifall delstaten ska supporta kontinentalarmén i kriget mot de anfallande brittiska styrkorna, ett förslag som till Martins förtret går igenom. När hans äldsta son Gabriel (Heath Ledger) går med i armén och rödrockarna attackerar Martins farm ser han ingen annan utväg att lägga sin pacifistiska syn åt sidan och ta till vapen för att hämnas.

Likheterna med Braveheart (1995) är slående, såklart.  Den New York-födde men Australien-uppvuxne Mel Gibson har helt enkelt bara bytt det skottska höglandet mot den amerikanska södern. Mördad hustru, hämndlystenhet, engelska elakingar och ett freedom-vrål hängande i luften är några gemensamma nämnare. Martins fru har i filmens början redan gått bort sedan en tid tillbaka, och några flashbacks för att styrka hans saknad används inte, något som fungerar alldeles utmärkt då det tydligt under filmens gång märks att han och hans familj saknar henne väldigt mycket. Istället riktas fokus på att skydda sin familj från fler hemska förluster. Och hämnd.

I registolen sitter katastroffilmsgurun Roland Emmerich som för omväxlingsskull bänkat sina naturkatastrof- och rymdinvasionsscenarion och riktat in sig på det amerikanska inbördeskriget i stället, även om katastrof- och krigsfilm har en del gemensamt. Med sig har han manusförfattaren Robert Rodat som bland annat skrivit Saving Private Ryan (1998) – en av de bästa, om inte den bästa, krigsfilmen som gjorts. Som om inte det vore nog finner vi John Williams som musikansvarig (även fast det kanske inte är hans mest minnesvärda film musikaliskt sett). Tillsammans har de skapat en bra och minnesvärd äventyrs- tillika krigsrulle som blandar sorg med brutala och blodiga stridssekvenser. Lite mer tydlig historieundervisning hade varit på sin plats. Det är inte alldeles självklart för alla utanför USA varför England invaderade den nordamerikanska kontinenten.

Mel Gibson gör sig så pass bra som Martin, och William Wallace i Braveheart för den delen, att han är en av få människor som skulle kunna åka tillbaka i tiden och snabbast acklimatisera sig. Bland hans söner hittar vi bland andra, som redan nämnt, framlidne Heath Ledger och Trevor Morgan (Sjätte Sinnet och Jurassic Park III). På motståndarsidan hittar vi exempelvis Jason Isaacs som mest troligt gör en vidrigare tolkning här som William Tavington än som Lucius Malfoy i Harry Potter-filmerna.

The Patriot är en äventyrsrulle som håller lika bra som den gjorde när den anlände till biograferna för 18 år sedan. Plus för den perfekta balansen mellan bedrövelse och brutalitet. John Williams pampiga musik finns där, men den är inte lika mäktig som den kan vara. Ganska så långt ifrån faktiskt. Roland Emmerich visar, vilket han å andra sidan gjorde med Universal Soldier (1992), att han kan göra annat än katastroffilmer utan att det blir helt… katastrof.

 

Utgåvan

Sony bjuder återigen på en läcker bildupplevelse. Den är kanske inte lika slående som exempelvis Men in Black som jag recenserat tidigare, men det är en klar förbättring gentemot Blu-ray-utgåvan. Den är ruskigt detaljrik – man ser pärlorna rinna i Gibsons svettiga anlete. Dessutom sticker en hel del detaljer/inredning ut i hemmen huvudkaraktärerna huserar i. För att nämna några konkreta exempel.  Vidare levereras filmen i ”äkta” 4K samt Dolby Atmos/DTS-HD Master Audio med ett, som vanligt, skralt (nytt) extramaterial gentemot Blu-ray-utgåvan.

Sony fortsätter skämma bort oss filmentusiaster med nysläpp av gamla, ett ordval som är synnerligen relativt, godingar restaurerade i 4K-upplösning. Ett av de senaste släppen är Mel Gibson-dängan The Patriot (2000) som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget i senare delen av 1700-talet. Mel Gibson lirar Benjamin Martin – en krigsveteran tillika änkling som lagt musköten bakom sig och dragit sig tillbaka på sin farm i South Carolina tillsammans med sina sju barn. I delstatens största stad Charleston hålls en röstning som gör gällande ifall delstaten ska supporta kontinentalarmén i kriget mot de anfallande brittiska styrkorna, ett förslag som till Martins…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.