The Ottoman Lieutenant

Under ett föredrag, i ett försök att locka generösa donationer till ett sjukhus i Östra Anatolien, lockas sjuksköterskan Lillie till volontärarbete för att hjälpa de i nöd. Hon lämnar sitt bekväma liv bakom sig i hopp om att göra skillnad och i Turkiets hetta möter hon amerikanska Jude och turkiska Ismail. Dessa två rivaler kämpar om att vinna hennes hjärta vid det Första världskrigets begynnelse.

Ni vet det där programmet som gick på TV där barn skulle beskriva vad vissa ord betydde? Skulle de till exempel beskriva ordet ”chef” kunde resultaten bli hur påhittiga och roliga som helst. Tänk då att den här filmen ska beskriva vad ordet ”kärlek” är. Du lär få samma resultat och känslan av att filmen inte alls vet vad den pratar om egentligen. Att bygga upp en trovärdig kärleksrelation med någon av karaktärerna överhuvudtaget tycks trots allt vara den svåraste delen av arbetet med den här filmproduktionen. The Ottoman Lieutenant färdas längs en monoton grusväg och då och då åker den på ett gupp som råkar vara den så kallade relationsutvecklingen. Det kommer från ingenstans, man förstår inte varför guppet är där, man blir lite förvånad men fortsätter att köra vidare.

Skådespeleriet känns på sin höjd mediokert och ingen av karaktärerna har en trovärdig eller känslosam dialog. Jag försöker febrilt söka efter tårar eller åtrå i ögonen på Lillie, men att tvingas söka efter tecken på känslor i en scen skapar såklart i sin tur ingen känsla. Det är nämligen svårt att bli indragen och faktiskt ge tusan i vad som händer när inte skådespelarna tycks bry sig heller. Att skapa en övertygande kärlekstriangel där varken Lillie, Jude eller Ismail kan förklara sina känslor för varandra är som att försöka cykla utan hjul. Filmen försöker ibland ta till andra medel för tala om vad jag skall känna med små detaljer som ljussättning och lite pianomusik. Tyvärr misslyckas även dessa tricks då huvudpersonen, som ska vara den eldiga kärlekens låga, har gått iväg för att fylla på sitt kaffe.

Jag känner mig inte alls investerad i trions kärleksgnabb och filmen känns i största allmänhet tråkig och långsam. Det är synd att The Ottoman Lieutenant inte tar mer vara på de otroligt vackra landskapen i Turkiet som skymtar till då och då och det är även bedrövligt att den inte är mer spännande som krigsdrama då den misslyckas på det romantiska planet. Om filmen hade struntat i kärleksdravlet, ett ord som en hoppfull romantiker som jag själv aldrig tar i mun, och fokuserat mer på sjukhusscenerna och kriget hade jag haft mer nöje av följa Lillie och hennes personliga resa.

Under ett föredrag, i ett försök att locka generösa donationer till ett sjukhus i Östra Anatolien, lockas sjuksköterskan Lillie till volontärarbete för att hjälpa de i nöd. Hon lämnar sitt bekväma liv bakom sig i hopp om att göra skillnad och i Turkiets hetta möter hon amerikanska Jude och turkiska Ismail. Dessa två rivaler kämpar om att vinna hennes hjärta vid det Första världskrigets begynnelse. Ni vet det där programmet som gick på TV där barn skulle beskriva vad vissa ord betydde? Skulle de till exempel beskriva ordet ”chef” kunde resultaten bli hur påhittiga och roliga som helst. Tänk då…

Review Overview

Betyg

40

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.