The OA (Netflix)

På Netflix har serien The OA släppts nyligen och desto mindre du vet om serien desto bättre. Ifall du sett trailern får du ett smakprov, men egentligen blir du lite lurad för berättelsen är mycket mer mångfacetterad än vad trailern ger sken av.

I början av The OA ser vi en ung kvinna springa barfota över en vältrafikerad bro för att sedan målmedvetet hoppa från kanten ner i vattnet. Hon överlever och förs till sjukhuset. Någon dag senare kommer ett äldre par till sjukhuset som säger att kvinnan är deras försvunna dotter Prairie (Brit Marling som även är manusförfattaren). Hon känner inte igen dem förrän hon rör vid kvinnan ansikte och frågande säger ”mamma?” Pappan förklarar för sjukhuspersonalen att när hon försvann var hon blind och nu kan hon se igen.

Det som följer sen är Prairies återkomst till hemmet och hur föräldrarna hanterar det hela. Vad har hänt under de sju åren hon var borta? Hur kommer det sig att hon kan se igen? Vad är de underliga ärren på hennes rygg? Har hon varit kidnappad och i så fall var och av vem? Varför kallar hon sig för The OA? Det är det här mysteriet som sakta nystas upp i The OA genom återblickar.

The OA är en välberättad helt originell historia som drar iväg mot flum och stundtals in i det av vetenskapen okända samtidigt som den inte fullständigt går bort sig i tramsigheter. The OA har redan hissats och dissats bland recensenterna och även om jag inte är något större fan av flum tycker jag The OA är intressant  och spännande nästan rakt igenom. Jag bingetittade den över en helg med frun. Det är slutet som jag inte tycker de riktigt fått till utan känns skrivet för en helt annan berättelse.

På Netflix har serien The OA släppts nyligen och desto mindre du vet om serien desto bättre. Ifall du sett trailern får du ett smakprov, men egentligen blir du lite lurad för berättelsen är mycket mer mångfacetterad än vad trailern ger sken av. I början av The OA ser vi en ung kvinna springa barfota över en vältrafikerad bro för att sedan målmedvetet hoppa från kanten ner i vattnet. Hon överlever och förs till sjukhuset. Någon dag senare kommer ett äldre par till sjukhuset som säger att kvinnan är deras försvunna dotter Prairie (Brit Marling som även är manusförfattaren). Hon…

Review Overview

Betyg

60

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.