The Nutcracker and the Four Realms

Av alla årets högtider är det just julafton som är min favorit. Redan på våren brukar jag julhandla och i november börjar jag försiktigt nämna för min pojkvän att julgranen kanske ska komma upp från källaren. Därför såg jag väldigt mycket fram emot en ny filmatisering av en av julens kärnor, nämligen Nötknäpparen. Men av olika skäl fick det vänta till för en vecka sedan då jag kunde se den på Blu-ray. 

Samma förhoppningar som när jag skall öppna en julklapp befann sig i mina fingertoppar och allteftersom julklappspappret slets av och filmen visade vad den var så blev jag smått besviken. Det var som om jag hade fått ett par strumpor i min klapp. Jag är definitivt inte otacksam men jag hoppades nog på något högre upp från min önskelista.

Vi får följa sorgsna Clara som saknar sin bortgångna mor (ja, vi vet ju hur Disney är med mödrar vid det här laget). På julafton får hon ett äggformat objekt som sen julklapp av sin älskade mamma men hon kan inte öppna den utan en nyckel. Nyckeln får hon istället av Drosselmeyer, en vän till familjen, men allt förändras när en liten mus stjäl den ifrån henne. Då öppnas fyra nya världar för Clara.

Det är redan här som jag får problem med filmen. Jag har fortfarande inte fattat tycke för någon av karaktärerna och känner vid den här punkten att det inte kommer att hända heller eftersom jag inte bryr mig om varken Clara eller den viktiga uppgift som hon måste utföra. Detta beror till stor del på ett icke övertygande skådespel. Den unga Mackenzie Foy som Clara är väldigt stel och tråkig. Det hjälper inte att karaktären är en tekniknörd och vetenskapligt begåvad, vilket är väldigt synd då jag tycker att det är något som är väldigt intressant med henne, men det är också det enda som är intressant med henne. Även den mer erfarna skådespelerskan Keira Knightley som den sockersöta och pipiga Sugar Plum faller platt trots att hon har vingar.

Den största vikten kring filmens hals är dock dess manus. Det är en mängd repliker, floskler, klyschor och scener som har klippts ut och klistrats ihop från en mängd andra filmer, som även de i sin tur redan lånat material från andra filmer. Detta leder såklart till att Nötknäpparen och de fyra världarna är så otroligt förutsägbar. Den har ingen egen själ utan spelar bara samma noter som bara en filmpublik från 90-talet kunde ha gått igång på.

Filmen lyckas dock fantastiskt bra med att se sagolik och vacker ut. Kostymerna är eleganta och framförallt Claras stridsuniform gör mig grön av avund. Det finns en viss överdriven mängd av CGI men den stör mig personligen inte så mycket eftersom den visuellt beter sig lite som en sagobok. Filmen är såklart mer anpassad för barn, men för mitt inre barn, som älskar julen, julklappar och sagor, är tyvärr detta inte julafton, snarare trettondagen.

Av alla årets högtider är det just julafton som är min favorit. Redan på våren brukar jag julhandla och i november börjar jag försiktigt nämna för min pojkvän att julgranen kanske ska komma upp från källaren. Därför såg jag väldigt mycket fram emot en ny filmatisering av en av julens kärnor, nämligen Nötknäpparen. Men av olika skäl fick det vänta till för en vecka sedan då jag kunde se den på Blu-ray.  Samma förhoppningar som när jag skall öppna en julklapp befann sig i mina fingertoppar och allteftersom julklappspappret slets av och filmen visade vad den var så blev jag…

Review Overview

Betyg

50

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.