The Nun (4K UHD)

The Nun, femte filmen i Conjuring-universumet, tar med oss till 50-talets Rumänien där vi får stifta bekantskap med nunnan Valak som gjorde debut via en biroll i Conjuring 2 (2016), och även ifall den passar väl in i franchisen lämnar den en del att önska.

Den ruggiga nunnan Valak, som egentligen är en demon, började hemsöka Lorraine Warren (Vera Farmiga) i Conjuring 2 blev en omedelbar succé på sociala medier med sitt inhopp och människor skrek efter en egen film där hon skulle skrämma slag på gemene man så de lämnade biografen alldeles svettiga av skräck. Det dröjde inte länge innan den önskan blev verklighet och i september landade The Nun på Sveriges biografer. Här recenseras filmen på 4K UHD.

Året är 1952 och en präst (Demián Bichir) och en novis (Taissa Farmiga) skickas av Vatikanen till Rumänien för att utreda ifall ett särskilt klostret fortfarande står på helig mark. Veckor tidigare har en nunna tagit sitt eget liv på platsen och lokalbefolkningen i den närliggande byn är riktigt illa till mods av klostret. Väl på plats börjar tar det inte lång tid innan paret anar oråd att det inte står rätt till och måste ta till sitt yttersta för att hålla kvar ondskan som finns inom väggarna och göra klostret och dess plats helig igen.

Vad Conjuring- och Annabelle-filmerna gjort så bra är att de har hållit hög klass både när det kommer till skräckelementen och till en intressant och spännande story. Nunnans debut skrämde tydligen slag på människor världen över och hon var i ropet ordentligt där många ville se henne i en egen film i universumet. Det är dock en svårighet att slänga in en birollfigur, Valak var dessutom bara inblandad i ett fåtal scener i Conjuring 2, och låta den stå på egna ben i en egen spin off. I Conjuring 2 var det hög kvalité på de få scener hon medverkade i, medan det i The Nun blir en aningens för mycket av det goda (läs: onda). Bakgrundshistorien kring hur Valak tog sig in i människornas värld är spännande medan filmens handling svajar en del mellan spännande och ointressant.

Jump scares har varit melodin i detta universum, men i The Nun har de dragit ner på det en aning. Självklart dyker det upp några i vanlig ordning, men oftast ligger skräcken i det osynliga i klostrets mörker. Och det är läskigt. Stundtals. Vilket är ett tillbakakliv ifall man jämför med de två första Conjuring-rullarna, i synnerhet den första, där man satt på helspänn genom hela filmen. Talar här mycket av egen erfarenhet. The Nun har inte riktigt den skärpan som de tidigare filmerna har haft, vilket är synd då en demonnunna på ett kloster i Rumänien på pappret låter extremt skrämmande. Boven i dramat är nog att nunnan Valak får alldeles för mycket screen time – hon borde lura oftare i skuggorna än vad hon gör. Vanligtvis är det läskiga det man inte ser, eller inte får se på en lång stund/allt för ofta.

Sammanfattningsvis är The Nun en skaplig film placerad i Conjuring-universumet. Tyvärr inte lika skrämmande som sina föregångare, men den gör ändå sitt. Frågan jag ställer mig nu i efterhand är ifall den här verkligen var nödvändig. Det hade kanske räckt att Lorraine fått redan på nunnans bakgrundshistoria i ett sidospår i nästa Conjuring-rulle, för hennes ursprung avhandlas väldigt snabbt här, och tillsammans med sina brister som avhandlas ovan är The Nun lite av en besvikelse.

Utgåvan

The Nun är färdigställd i 2k men uppskalad i 4k, dock är det en riktigt trevlig bild ändå. I klostrets mörka vrår testas svärtan ofta, och det klarar den med bravur. Ofta dyker nunnorna upp, både goda och onda sådana, i mörkret med sina svartvita kläder och är tydligt urskilda i de mörka bakgrunderna. En bra svärta i en skräckfilm, i synnerhet med spöken, är A och O, och The Nun lyckas med detta exemplariskt genom hela filmen. I ljudväg har vi ett Dolby Atmos-spår, till både 4k- och blu-ray-skivan, som på ett ruskigt bra sätt levererar tydliga viskningar, skrik och olycksbådande musik. I extramaterialet ser vi bland annat flera bortklippta scener men också produktionsfoton från inspelningsplatsen i Rumänien.   

The Nun, femte filmen i Conjuring-universumet, tar med oss till 50-talets Rumänien där vi får stifta bekantskap med nunnan Valak som gjorde debut via en biroll i Conjuring 2 (2016), och även ifall den passar väl in i franchisen lämnar den en del att önska. Den ruggiga nunnan Valak, som egentligen är en demon, började hemsöka Lorraine Warren (Vera Farmiga) i Conjuring 2 blev en omedelbar succé på sociala medier med sitt inhopp och människor skrek efter en egen film där hon skulle skrämma slag på gemene man så de lämnade biografen alldeles svettiga av skräck. Det dröjde inte länge…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.