The Ninth Gate

Som regissör är Roman Polanski än av de största. Hans karriär sträcker sig från tidigt 60-talet med Kniven i vattnet ända fram till idag. Det är imponerande. Många i min bekantskapskrets pratar gott om The Ninth Gate och med tanke på hur bra Rosemary’s baby är så bestämde jag mig för att ge den en chans.

Johnny Depp spelar Dean Corso som jobbar med att köpa och sälja sällsynta böcker. Han har ett visst rykte i sin bransch som en man med vassa armbågar men han får oftast tag på böckerna hans klienter söker. En dag får han i uppdrag av den rike Boris Balkan att undersöka hans bok The Nine Gates of the Kingdom of Shadows. Balkan har nyligen köpt den och med endast tre kända ex vill han försäkra sig om att hans kopia är riktigt. Så Corso åker till Europa för att göra efterforskningar. Men konstiga saker börjar hända och personer kommer i kontakt med boken dör. Har Corso tagit vatten över huvudet och är kanske legenderna om att boken är skriven av djävulen sanna?

Att göra okulta filmer är inte lätt. Du vill inte visa för mycket. Djävulen jobbar oftast i skuggorna och visar sig sällan. Så du vill hela tiden att det skall finnas något olycksbådande som hänger över karaktärerna men aldrig riktigt visas eller syns. Att vi som tittare hela tiden har en föraning om att något större är i görningen. Fröet till detta finns här, många scener i filmen har rätt atmosfär och det blir emellanåt riktigt ruggigt. Men när det är som mest spännande blir det helt plötsligt kalkon av det hela.

Överdrivna skådespelare eller ologiska handlingar som drar ner filmen. Det stora problemet för mig är de nästan löjliga val som Corso ibland gör som känns att de går stick i stäv med saker som han gjort innan eller hur han presenteras som person. Vad värre är känns det som filmen ibland bara irrar omkring planlöst innan det plötsligt hittar tillbaka till rätt spår. Och de få ”actionsekvenser” som finns visar att Polanski på inget sätt behärskar detta.

Sedan har vi skådespelet som är uppåt väggarna. Depp verkar mest slö och ointresserad, rykten går att han och Polanski bråkade en hel del under filmen. Den Philip Marlowe-kopia som Polanski beskrev innan film känns inte som Depps karaktär. Vad värre är så är hela listan av bi-skådespelare en enda lång lista av personer som spelar över. Lena Olin är den värsta syndaren och hennes karaktär känns mest hysterisk. Frank Langella känns inte heller rätt som Balkan och blir aldrig den där hänsynslöse affärsmagnaten som filmen vill framställa honom som.

The Ninth Gate har gott om löften men klarar inte riktigt av att hålla dessa. Vad som är mer frustrerande är att det finns en bra film här någonstans. Efter en lovande första timme så blir det gradvis sämre och sämre tills det synnerligen frustrerande slutet.

Som regissör är Roman Polanski än av de största. Hans karriär sträcker sig från tidigt 60-talet med Kniven i vattnet ända fram till idag. Det är imponerande. Många i min bekantskapskrets pratar gott om The Ninth Gate och med tanke på hur bra Rosemary’s baby är så bestämde jag mig för att ge den en chans. Johnny Depp spelar Dean Corso som jobbar med att köpa och sälja sällsynta böcker. Han har ett visst rykte i sin bransch som en man med vassa armbågar men han får oftast tag på böckerna hans klienter söker. En dag får han i uppdrag…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.