The Nice Guys

Säg Shane Black till rätt filmnörd och de får en glansig blick och börjar prata om hur The Last Boy Scout är tidernas mest underskattade film (det är den inte) och hur skönt det är att han hittade tillbaka igen. Shane Black skrev manus till Dödligt Vapen och hamnade snabbt på listan över mest eftertraktade manusförfattare. Men på 90-talet uteblev succéerna och Black var borta nästa 10 år från bio innan han kom tillbaka med Kiss Kiss Bang Bang (det var däremot en underskattad film) och 2013 gjorde han Iron Man 3. Förra året återvände han till sina rött med The Good Guys.

En Shane Black film är ofta ganska enkel att känna igen. En detektiv (polis eller privat) får en knepig fall på halsen samtidigt som han paras ihop med en ny kollega som inte gör saker efter boken vilket leder till en stökig relation mellan dem innan de till slut ser varandras styrkor och tillsammans tar sig an huvudskurken. I The Nice Guys spelar Ryan Gosling Holland March en inte helt lyckad privatdetektiv som anställs av en äldre kvinna för att hitta en yngre släkting. In kliver Russell Crowes Jackson Healy en torped som anställts för att avstyra March från att fråga för mycket om denna Amelia. Men när en grupp yrkeskriminella attackerar Healy i sitt hem inser han att saker och ting är som de verkar. Han anställer March för att hjälpa honom hitta Amelia som motvilligt tackar jag. Men snart är de en större konspiration än de kunnat ana på spåren.

Shanes Black har som sagt var ett väldigt tydligt mönster och antingen så gillar man det eller så förstår man inte grejen. Men om du gillar The Long Kiss Goodnight eller Dödligt Vapen är nog chansen stor att detta är en film helt i din smak. Som vanligt är tjusning i hans filmer smart dialog och att det oftast finns saker och ting som man missar första gången man ser filmen. Han har även en säregen humor som fungerar väldigt väl i denna typ av actionkomedi, det kan bli lite väl grabbigt ibland men det är något man får leva med när man ser en film av Shane Black.

Och Ryan Gosling och Russell Crowe fungerar väldigt bra ihop i huvudrollerna, de har ett bra samspel och kan leverera den rappa dialogen med grym precision. De är också personer som fungerar att spela lite misslyckade personer med hjärtat på rätt ställe. Stjärnan i filmen är dock Angourie Rice som March 13-åriga dotter. Hon går utan problem tå mot tå med både Gosling och Crowe och visar att även en ung flicka kan spela en stark kvinna i en film som denna. Hon är många av de bästa scenerna i filmen och det skall bli intressant att se hennes framtida karriär. Sedan skall vi inte glömma Kim Basinger som gör en cameo i filmen.

Ett kännetecken med Shane Blacks filmer är att de växer för varje gång man ser dem. Många av hans filmer har inte varit klockrena för mig men för varje gång jag har sett dem har de vuxit på mig. Framförallt hans smarta dialog i kombination krånglig handling gör att man behöver se hans filmer minst två gånger för att uppskatta alla småsaker man missade första gången. För mig var The Nice Guys bra men inte klockren nu när jag såg den första gången men jag ser fram emot att se om den.

Säg Shane Black till rätt filmnörd och de får en glansig blick och börjar prata om hur The Last Boy Scout är tidernas mest underskattade film (det är den inte) och hur skönt det är att han hittade tillbaka igen. Shane Black skrev manus till Dödligt Vapen och hamnade snabbt på listan över mest eftertraktade manusförfattare. Men på 90-talet uteblev succéerna och Black var borta nästa 10 år från bio innan han kom tillbaka med Kiss Kiss Bang Bang (det var däremot en underskattad film) och 2013 gjorde han Iron Man 3. Förra året återvände han till sina rött med…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.