The Newsroom – Säsong 2

newsroom_2_4TV-serien The Newsroom fokuserar på en påhittad nyhetsredaktion på TV-bolaget ACN. Händelserna utspelas mellan augusti 2011 och slutar november 2012 med presidentvalet. Nyhetshändelserna som kommenteras är riktiga och vävs in i berättandet under hela serien.

Om du har sett säsong 1 vet du att nyhetsankaret Will McAvoy (Jeff Daniels) tillsammans med MacKenzie McHale (Emily Mortimer) försöker återuppväcka arvet av bra journalistik som reportrar som Murrow och Cronkite stod för. Problemet är att advokater, företagspolicys och en publik som vill ha enkla sanningar serverade gör att vägen framåt inte alltid är enkel att se. Lägg till stukade egon, sömnproblem och trasiga förhållanden så har du allt som behövs för manusförfattaren Aaron Sorkin att måla en underhållande bild av vad som sker på en nyhetsredaktion bakom kulisserna.

newsroom_2_1

The Newsroom är en vattendelare, antingen gillar du den eller inte. Det är inte en serie som du ger dig i kast med som slöunderhållning. Dialogen är klassiskt Sorkin-snabb och gärna rappt intellektuell. Verklig? Knappast, men genomgående fantastiskt underhållande om man gillar Sorkins stil. Redan säsong ett fick massiv kritik i det politiserade och religiöst påverkade USA, men som europé är det inte mycket som väcker anstöt mer än möjligtvis att man inte upptäcker hur nyanserat Sorkin faktiskt försöker framställa de olika åsikterna.newsrooms_2_2

Säsong 2 fortsätter i samma dokumentära, om än väldigt polerade, stil med tight manus, bra skådespelarprestationer och engagerande berättande. Två större berättelser fokuseras på. Först en om att amerikanska trupper som påstås ha använt sig av sarin i ett fritagningsförsök och den andra är presidentvalet. Även om Will McAvoy fortfarande är huvudkaraktären får birollerna mer utrymme. Jim (John Gallagher Jr.) och Maggie (Allison Pill) gör varsin resa som kommer förändra dem. Jim åker med kampanjbussen som följer Mitt Romney och möter reportern Hallie (Grace Gummer) som han blir förälskad i. Samtidigt åker Maggie till Uganda för att hon vill ha Afrika som expertområde på nyhetsredaktionen. En rutinintervju på ett barnhem slutar i tragedi och Maggie kommer tillbaka med ett sargat inre.newsroom_2_3

The Newsroom tar sig an stora frågor vilka alla inte alltid har enkla snabba svar. Det borde finnas fler serier som gör det, men precis som för ACN är det bara tittarsiffror som styr och inte faktiskt innehåll. Det är synd för the Newsroom är en riktigt bra serie som vill mer än att bara underhålla. Det är underligt att HBO inte vågade hålla en högre svansföring i det här fallet. Nio avsnitt är allt vi får och jag hade med glädje sett minst fyra till och helst det dubbla om jag fått bestämma.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.