The Neon Demon

2011 släpptes Nicolas Winding Refns Drive, en film som av många redan ses som en modern klassiker. När det ett par år senare var dags för den danska regissören att släppa filmen Only God Forgives, var förväntningarna höga. Den nya filmen visade sig dock vara en betydligt mer suggestiv och filosofisk film än vad Drive är. I dagarna släpps The Neon Demon, en film som har betydligt mer gemensamt med Only God Forgives än Drive. 

tnd1

På filmfestivalen i Cannes möttes filmen av applåder såväl som burop. Två helt olika reaktioner som är fullständigt rimliga när en film är så vågad som The Neon Demon. Elle Fanning spelar den unge modellen Jesse som är nyinflyttad i storstaden Los Angeles. Hennes avsikt är att ta sig an modevärlden och göra ett namn för sig själv. Modellens snabba framfart visar sig dock snabbt väcka uppmärksamhet från avundsjuka ögon. Uppmärksamhet från människor som skulle gör allt för att få ”det” som Jesse har. I andra roller ser vi Christina Hendricks, Jena Malone och Keanu Reeves med flera. De mest framträdande skådespelarna i filmen är Elle Fanning som Jesse samt Jenna Malone i rollen som sminkösen och vännen Ruby.

Likt Only God Forgives är berättelsen långt ifrån lika enkel som en summering av de två filmerna kan föreslå. The Neon Demon är en suggestiv och psykologisk thriller med inslag av skräck. Om du skulle se delar av filmen utan dess helhet som kontext, skulle flera scener kunna framstå som både stötande och avskyvärda. Flera av filmens scener kommer att få dig att åma dig i sätet och flera av er kommer troligtvis att vilja titta åt andra hållet. För mig var det omöjligt att titta bort. Jag ville ta in allt, även om det troligtvis krävs att jag ser om filmen flera gånger för att det ens skall vara möjligt.

tnd2

Om Nicolas Winding Refn fortsätter på sina två senaste filmers inslagna bana kommer han troligtvis skrämma bort stora filmbolag och en del biobesökare. Samtidigt skapar han kompromisslösa filmer som blir mycket mer intrycksfulla för oss som uppskattar dem. Det blir tydligt genom Refns skapande att regissörens samarbete med kompositören Cliff Martinez är kantat av förståelse och respekt för varandras visioner. Martinez pulserande och mystiska soundtrack kompletterar filmen som helhet och tillför en extra dimension i berättelsens mystik. Samtidigt gifter sig musiken med fotot av Natasha Braier och skapar en bländande och hypnotiserande upplevelse som jag sent kommer att glömma.

Jesses mystiska resa i Los Angeles modevärld må vara baserad på en vision och ett manus av Nicolas Winding Refn. Men det är en resa som säger mycket om vår världs fascination vid skönhet. Det är också uppfriskande att regissören har gått ifrån att mestadels ha framträdande manliga roller till att skapa The Neon Demon som drivs av kvinnliga karaktärer. Trots min hyllning av filmen vill jag vara tydlig med att den inte kommer att falla alla i smaken. Det första jag tänkte efter att jag lämnade biosalongen var:- Vad har jag precis sett? Filmen är som en vacker tavla snarare än produkten av traditionellt filmskapande. Det fanns scener som väckte nyfikenhet, det fanns scener som väckte avsky, men utan dem hade det varit en helt annan film. Efter att ha sett filmen kändes det som att jag genomgått en upplevelse ingen kan ta ifrån mig. The Neon Demon är årets hittills viktigaste film.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag den 10:e juni.

2011 släpptes Nicolas Winding Refns Drive, en film som av många redan ses som en modern klassiker. När det ett par år senare var dags för den danska regissören att släppa filmen Only God Forgives, var förväntningarna höga. Den nya filmen visade sig dock vara en betydligt mer suggestiv och filosofisk film än vad Drive är. I dagarna släpps The Neon Demon, en film som har betydligt mer gemensamt med Only God Forgives än Drive.  På filmfestivalen i Cannes möttes filmen av applåder såväl som burop. Två helt olika reaktioner som är fullständigt rimliga när en film är så vågad som The Neon Demon. Elle Fanning spelar den unge modellen Jesse som är…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.