The Muppets Take Manhattan

Mupparna har gått på college och för sina entusiastiska skolkamrater har de framfört sin musikal ”Manhattan Melodies”. De bestämmer sig för att prova lyckan med musikalen på Broadway och beger sig till New York. Miss Piggy är nog mest angelägen om att de ska nå framgång eftersom Kermit lovat att de ska gifta sig när pengarna börjar rulla in.

Det här är utan tvekan min favorit av långfilmerna med Mupparna. Frank Oz (Miss Piggy, Fozzie och även Yoda i Star Wars) har regisserat och lyckas på ett utmärkt sätt föra över humorn och musiken man älskar från The Muppet Show i långfilmsform utan att göra allting så stort och avancerat som det var i The Great Muppet Caper. En enkel och banal historia om att hålla fast vid sina drömmar är det enda som behövs när Mupparna medverkar. Mer än tidigare får Kermit vara huvudperson och det blir en mer fokuserad film som inte måste få med så många muppar som möjligt i varje scen.

Kermit är den mupp som inte måste vara rolig i varje scen. Skämten kan de andra stå för. Och det gör de också. Denna gång på en perfekt nivå när de antingen är i grupp tillsammans eller har en egen scen precis som i TV-serien. Tack vare kärlekshistorien som blommar ut i filmen får givetvis Miss Piggy ganska mycket utrymme. Det förtjänar den gamla suggan. Byggnadsarbetare raggar på henne och när hon blir rånad får vi se när svinet åker rullskridskor. Andra höjdpunkter är när Rowlf är föreståndare på ett hunddagis och när en Fozzie med sömnproblem försöker gå i ide.

Råttan Rizzo får sin första större roll i The Muppets Take Manhattan. I de nyare filmerna har han alltid framstått som en av de mest välkända mupparna, men för mig som gillat Mupparna sedan 70-talet är han nästan lika ny och främmande som Pepe. Den kaxiga råttan medverkar tyvärr i filmens tråkigaste scen tillsammans med ett gäng andra råttor som dansar och lagar mat. En av filmens mest minnesvärda scener är Muppet Babies som senare skulle få en animerad TV-serie. Miss Piggy föreställer sig hur livet hade sett ut om hon lärt känna Kermit redan när de var små och i hennes dröm bjuds vi på ett helsvängigt och bedårande litet nummer där hon bland annat sjunger om hjärnkirurgi.

På denna nysläppta Blu-ray av filmen har Sony fantastiskt nog hittat extramaterial som har med filmen att göra. I många fall har extramaterial på Mupparnas filmer inneburit något nyproducerat som inte alls berör filmen. Men här får Jim Henson prata ostört i en kvart. Mycket intressant att lyssna på. ”Muppetisms” är den typen av nyproducerat extramaterial som jag nämnde. Det är kort och ungefär lika betydelsefullt som en trailer.

Mupparna har gått på college och för sina entusiastiska skolkamrater har de framfört sin musikal "Manhattan Melodies". De bestämmer sig för att prova lyckan med musikalen på Broadway och beger sig till New York. Miss Piggy är nog mest angelägen om att de ska nå framgång eftersom Kermit lovat att de ska gifta sig när pengarna börjar rulla in. Det här är utan tvekan min favorit av långfilmerna med Mupparna. Frank Oz (Miss Piggy, Fozzie och även Yoda i Star Wars) har regisserat och lyckas på ett utmärkt sätt föra över humorn och musiken man älskar från The Muppet Show…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.