The Meg (4K UHD)

Under senare år har hajfilmsälskare främst fått nöja sig med lågbudgetfilmer som Sharknado, 47 Meters Down och The Shallows. Nu är Jon Turteltaub här med sin 130-miljonersskapelse, The Meg, för att råda bot på detta. Frågan är om en större budget och större namn räcker för att locka ner oss i djupet med Jason Statham i nästan två timmar?

Bara att upptäcka att Marianergraven är djupare än människan tidigare trott är en nog stor vetenskaplig upptäckt. Snart visar det sig dock att det som gömmer sig i djupet inte enbart är en positiv upptäckt. Ett team från forskningsstationen Mana One blir strandade på över 11000-metersdjup efter att ha blivit attackerade av en stor havsvarelse. Forskningsstationens ledning bestämmer sig för att ta hjälp av den erfarne dykaren Jonas Taylor, spelad av Jason Statham. När Taylor genomfört sin räddningsaktion visar det sig dock att den gigantiska förhistoriska hajen Megalodon har följt med dem upp till ytan. Nu måste hajen stoppas innan den ätit upp alla kinas badgäster och satt världshavens ekosystem ur balans.

Jason Statham verkar trivas i rollen och gör en habil insats i en skådespelarensemble som imponerar föga. Kinesiska skådespelerskan Bingbing Li spelar Taylors kärleksintresse Suyin någorlunda bra även hon. Däremot är kemin mellan de två skådespelarna i princip obefintlig. I övriga roller ser vi Rainn Wilson som excentrisk miljonär, Cliff Curtis som Taylors grabbpolare, Shuya Sophia Cai som det lite för smarta barnet, Ruby Rose som den smarta IT-tjejen och Page Kennedy som den svarta killen som hela tiden berättar hur körda de är. Det finns fler karaktärer men jag tro ni hajar vinken, filmen är full av klichéer till karaktärer. Men den största boven i filmen, hajen, blir aldrig riktigt skrämmande. För trots filmens budget på 130 miljoner dollar, är specialeffekterna inte markant bättre än de ni återfinner i filmserien Sharknado.

The Meg är baserad på Steve Altens bok Meg: A Novel of Deep Terror, eller snarare inspirerad av om du frågar mig. Filmen är en produkt av ett samarbete mellan Hollywood och Kina. Detta medför att delar av berättelsen fått byta skådeplats från USA till Kina samt att en större skara av karaktärerna har ändrats till asiater. Till skillnad från Independence Day 2 har manusförfattarna iallafall bemödat sig med att göra det asiatiska inslaget till en logisk del av berättelsen. Tyvärr är det fortfarande smärtsamt uppenbart att filmbolagen försöker tillfredsställa två olika biomarknader. Resultatet är en film som inte fullt ut ger någon marknad vad de vill ha, det vill säga en bra film.


När ni har läst ovanstående stycken framgår det nog att detta är långtifrån en kvalitetsfilm. Med detta sagt finns det ändå ljusare stunder i denna fartfyllda action-skräckis. Statham levererar en del häftiga actionsekvenser och sköna oneliners. Megalodon är häftig att se i sin framfart även om den bara ser ut som en gigantisk vithaj. The Meg hade varit en bättre film om den omfamnat sin tramsiga sida lite mer istället för att försöka vara seriös. Du kommer att bli underhållen i stunden och om du älskar hajfilmer bör du nog se den på bio trots allt. När filmens intäkter hittills sammanställs, har iallafall budgeten spelats in. Vi får se om det fortsatta intresset och inkomsterna kan öppna upp för att detta skall kunna bli en franchise. Steve Alten har nämligen skrivit ytterligare sex böcker och har fler på gång.

Utgåvan: The Meg är ett färgglatt monsteräventyr på 4k-blu-ray. Filmen levereras med Dolby Vision och om du skall testa din 4k-tv:s färgåtergivning finns det få scener som kommer att testa din tv som filmens spektakulära strandscen. Filmen känns överlag ljusare på 4k-skivan än på den medföljande blu-ray-utgåvan. Skärpan på 4k-utgåvan blir allra tydligast i alla intima ubåtsscener när vi som tittare är ”nära” skådespelarna. Se upp med ljudspåret som automatiskt är inställt på DTS-HD MA 5.1 istället för det vassare Dolby Atmos-spåret. Allt extramaterial finns på den medföljande blu-ray-utgåvan, tyvärr är det inget att skriva hem om. Det är dock positivt att kunna notera att vi börjar få allt fler utgåvor som släpps med både Dolby Atmos och Dolby Vision.
(Texten uppdaterades av Fredrik 14/12-2018)

Under senare år har hajfilmsälskare främst fått nöja sig med lågbudgetfilmer som Sharknado, 47 Meters Down och The Shallows. Nu är Jon Turteltaub här med sin 130-miljonersskapelse, The Meg, för att råda bot på detta. Frågan är om en större budget och större namn räcker för att locka ner oss i djupet med Jason Statham i nästan två timmar? Bara att upptäcka att Marianergraven är djupare än människan tidigare trott är en nog stor vetenskaplig upptäckt. Snart visar det sig dock att det som gömmer sig i djupet inte enbart är en positiv upptäckt. Ett team från forskningsstationen Mana One blir strandade på över…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.