The Martian

2016 är här och det har hunnit gå några månader sedan jag såg The Martian på bio. Tidigare idag trillade filmen ner i mitt brevinkast och jag har gjort ett återbesök i en av mina favoritfilmer från förra året. 

themartian1

Under de månader som har passerat sedan jag såg The Martian på bio så har den hunnit vinna både Golden Globes och hunnit bli nominerad till hela sju Oscarsstatyetter. Med detta sagt så upptäckte jag också att jag uppskattade Ridley Scotts rymdäventyr ännu mer vid en andra titt. En del av de brister jag såg vid en första titt i oktober känns rätt triviala i efterhand. Det kan helt enkelt vara så att jag dömde filmen en aning hårt eftersom jag läste boken av Andy Weir bara någon vecka innan jag såg The Martian på bio. På grund utav detta kommer jag främst att utveckla mina tankar inom de områden där min åsikt har förändrats en aning. Är du intresserad av att läsa min ursprungliga recension av filmen kan du klicka på länken i början av artikeln eller söka på filmtiteln i menyn ovan.

Jag står fast vid att samtliga skådespelare gör en stark insats i filmen, även att både manus och foto är briljant. Matt Damon är nominerad till en Oscar för bästa manliga skådespelare, en välförtjänt nominering med tuff konkurrens inom kategorin. Även om Matt damon knep hem en Golden Globe för rollen i filmen så tror jag tyvärr, för hans del, att konkurrensen på Oscarsgalan blir allt för stor. Utöver Damons nominering känns det också mer än rättvist att Drew Goddard har fått en för sitt arbete med att skriva om Weirs bok till filmmanus. Med tanke på hur vacker filmen är så är det föga förvånande att den också har blivit nominerad i kategorierna för bästa specialeffekter samt produktionsdesign.

themartian2

När jag tidigare idag läste min recension ifrån oktober blev det tydligt att jag hade glömt att hylla Goddards manus som jag trots min kritik uppskattade. I oktober ansåg jag att filmen saknade några av de ingredienser som originalberättelsen i boken hade fångat särskilt bra. Damons karaktär Mark Watneys motgångar i filmen framstår en aning blekare i jämförelse med de faror den samme får genomgå i Andy Weirs bok. Idag förstår jag varför Goddard och Scott tvingats plocka bort en hel del detaljer för att filmen inte skulle bli för lång eller för vetenskaplig. Balansen mellan att återskapa bokens alla detaljer och ändå skapa en film som många skall kunna uppskatta är svår. I detta avseende har både Goddard och Scott gjort en stark insats för att fans av boken och genren skall bli så nöjda som möjligt. Har du sett filmen och är nyfiken på att ta reda på mer om Watneys strapatser på Mars så kan jag starkt rekommendera Andy Weirs roman som på svenska heter Ensam på Mars.

themartian3

Utbudet av extramaterial på denna blu-rayutgåvan är en aning skralt men ändå rätt gediget. Du kan ta del av den fantastiska historien om hur Weirs debutroman blir anpassat till en Hollywoodproduktion av en av branschens mest eftertraktade manusförfattare för att sedermera bli regisserat av Ridley Scott. Vidare så hittar du inslag om rollbesättning, bloopers och lite mera. The Martian är ett bra exempel på hur kul det kan vara att återbesöka en film i lugnet av ditt hem. Även om jag uppskattar Goddards manus så måste jag också stå fast vid att en del saker i filmen känns lite förhastade och inte riktigt lika nervkittlande som originalförfattarens beskrivningar. Nu återstår det bara att se hur många Oscarsstatyetter filmen kammar hem, oavsett hur det går så är den förtjänt av sin nominering inom kategorien årets bästa film.

337635Fotnot: Vi tävlar just nu även ut tre exemplar av filmen för er som inte har sett den än eller för er som bara vill ha den i er filmsamling. Den tävlingen hittar ni här!

Recenserad utgåva: Blu-rayutgåvan som innehåller filmen på både 3d blu-ray och vanlig blu-ray. Släpps om en vecka den 8/2-2016.

 

 

2016 är här och det har hunnit gå några månader sedan jag såg The Martian på bio. Tidigare idag trillade filmen ner i mitt brevinkast och jag har gjort ett återbesök i en av mina favoritfilmer från förra året.  Under de månader som har passerat sedan jag såg The Martian på bio så har den hunnit vinna både Golden Globes och hunnit bli nominerad till hela sju Oscarsstatyetter. Med detta sagt så upptäckte jag också att jag uppskattade Ridley Scotts rymdäventyr ännu mer vid en andra titt. En del av de brister jag såg vid en första titt i oktober känns rätt triviala i efterhand.…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.