The Lost World: Jurassic Park (4K UHD)

Jurassic Park fick jag aldrig möjlighet att se på bio och uppföljaren kom min familj aldrig iväg för att se. När The Lost World släpptes 1997 fanns möjligheten för mig att gå och se filmen i sällskap av mina föräldrar, men av någon anledning blev det aldrig av. Istället dröjde det tills dess att filmen släpptes på VHS och det fanns möjlighet att kunna se den i sällskap av en av mina bästa vänner. Där och då älskade jag filmen, idag vet jag bättre…

Jeff Goldblum återvänder i rollen som den dryge, men intelligenta, matematikern doktor Ian Malcolm. Återbesöket går inte till ön där den första filmen utspelade sig. Denna gång får vi istället bevittna ön där dinosaurierna tog sina första stapplande steg efter sin återuppståndelse, nämligen på ön Isla sorna. John Hammond (Richard Attenborough) får Ian att motvilligt gå med på att återvända till dinosaurieöarna genom att upplysa honom om att hans flickvän doktor Sarah Harding (Julianne Moore) redan är där. Givetvis har Hammond tappat kontakten med henne och Ian Malcolm ger sig snart iväg tillsammans med en liten grupp människor för hämta hem henne innan det är försent. Samtidigt har Hammonds brorson, Peter Ludlow (Arliss Howard), skickat ett större sällskap av jägare för att tillfångata dinosaurierna för att kunna visa upp dem på en nöjespark i San Diego. Grupperna går i klinch med varandra och forskarteamet skapar rejäl oreda i jägarlägret genom att släppa ut alla jätteödlor som tillfångatagits. Snart visar det sig dock att de allihop har tagit vatten över sina huvuden och att de nog måste samarbeta för att överleva fram till dess att de kan evakueras.

Spielbergs andra dinosaurie-äventyr lider av samma problem som många andra storfilmsuppföljare drabbas av. Det skall vara mer av allt, nya dinosaurier, fler av de farligaste arterna och en rejäl grupp av korkade människor som blir till vandrande snacks för våra köttätande vänner. Frågan är om Spielberg verkligen ville göra denna uppföljare? Handlingen är svag, det finns en övertro på dåtidens digitala specialeffekter och filmen får ett crescendo som resten av filmen inte bygger upp till. Om det beror på tidspressad produktion eller David Koepps hackiga manus låter jag vara osagt eftersom jag helt ärligt inte har svaret. Ett av de största problemet är dock att Ian Malcolms team, som skall vara filmens hjältar, framstår som riktigt klumpiga och tafatta. När protagonisterna tar märkliga och klandervärda beslut utan att bestraffas blir det svårt att sympatisera med någon. Den som framstår som mest principfast, men inte särskilt beundransvärd, är storviltsjägaren Roland Tembo porträtterad med klass utav Pete Postlethwaite. En karaktär som vi gott hade fått kunnat få se mer av.

Det är inte svårt att se att filmen har en outnyttjad potential som aldrig riktigt får bära frukt. Manusidén att låta handlingen äga rum på en grann-ö till originalfilmens Isla Nublar är klockren. Det är rimligt att anta att forskarna har fått arbeta ostört på annan ort innan deras skapelser transporterats till dinosaurieparken. Däremot borde Spielberg och Koepp låtit berättelsen få hålla sig till Isla Sorna och istället utvecklat handlingen på ön. Fokus borde ligga på interaktionerna mellan Malcolms dokumentationsteam och jägarna. Samtidigt hade berättelsen kunnat fortsätta spinna vidare på den etiska diskussionen kring att återskapa utdöda djur som första filmen redan etablerat. Istället får vi de avslutande delarna i San Diego som inte hänger ihop med resterande delar av filmen. För mitt tioåriga jag var The Lost World en häftig upplevelse främst för att dinosaurierna var mina dåvarande hjältar. Idag är filmen en nostalgisk röra trots en del minnesvärda inslag. I sin helhet kommer The Lost World alltid att vara en motpol till allt det nyskapande som föregångaren stod för.

Utgåvan: Till skillnad från utgåvan av Jurassic Park, har The Lost World en betydligt mer balanserad presentation. Min helhetsupplevelse av både bild och ljud är att detta är en mer markant uppgradering mot tidigare utgåvor än vad första filmens nyinskannade 4k-presentation i slutänden blev. Filmens kornighet är framträdande och färddjupet är stundtals helt fantastiskt. Ljudspåret levereras med stöd för DTS:X och är helt klanderfritt. Återigen är det inga nyheter bland extramaterialet, detta är en utgåva som helt fokuserar på nyinskanningen av originalfilmen i 4k. En uppgradering väl värd att betänkas, trots att du äger filmen sedan förr.

Jurassic Park fick jag aldrig möjlighet att se på bio och uppföljaren kom min familj aldrig iväg för att se. När The Lost World släpptes 1997 fanns möjligheten för mig att gå och se filmen i sällskap av mina föräldrar, men av någon anledning blev det aldrig av. Istället dröjde det tills dess att filmen släpptes på VHS och det fanns möjlighet att kunna se den i sällskap av en av mina bästa vänner. Där och då älskade jag filmen, idag vet jag bättre... Jeff Goldblum återvänder i rollen som den dryge, men intelligenta, matematikern doktor Ian Malcolm. Återbesöket går inte till ön…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

65

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.