The Lobster

I The Lobster får vi se Colin Farrell tackla en dystopisk framtid där invånarna riskerar att förvandlas till djur om de inte hittar en kärlekspartner. Grekiska regissören, Yorgos Lanthimos, första engelskspråkiga film är en märklig historia om hur konstiga normer kan anses var ifrån ett utifrånperspektiv.

Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an Lanthimos The Lobster, En av fjolårets snackisar utan tvekan. En absurd historia om en dystopisk framtid där det är lagstiftat att du måste ha en partner. Om du inte har en partner skickas du till ett hotell där du har 45 dagar på dig att hitta din framtida gemål. Efter 45 dagar förvandlas du permanent till ett valfritt djur. Colin Farrell spelar nydumpade David som besöker hotellet för andra gången i sitt liv. Han är en mellanålders melankolisk man som egentligen inte vill vara där. Snart finner han sig i hotellets märkliga aktiviteter medan hans dagar är räknade. När hans tid väl är ute vill han bli en hummer, för de lever i över hundra år och är blåblodiga som aristokrater…

Colin Farrells karaktär får snart sällskap av den läspande mannen (John C, Reilly) och den haltande mannen (Ben Whisham). Alla karaktärer utom David är namngivna med sina mest utmärkande karaktärsdrag eller hotellnummer. Ett berättarknep som speglar nätdejtingens fixering vid utseende och personlighetsbeskrivningar. En vardag som många lever med och ett bevis på att allegorierna verkligen fortsätter att regna hela filmen igenom. Samtliga karaktärer levererar sin kalla dialog med ett vakuum av känslor. Det är emellanåt svårt att hålla sig för skratt när den nattsvarta humorn levereras korkat och helt känslokallt. Humorn fungerar bäst i hotellets märkliga miljö där alla karaktärerna lever tätt inpå varandra. När David lämnar hotellet hittar han sin kärlek i Rachel Weisz närsynta karaktär, samtidigt tappar filmen fart. Den monotona och känslolösa dialogen ackompanjeras fint av filmens foto med dess naturliga ljus och glans som fint speglar den satir filmskaparen levererar. Filmens starkaste insatser levereras av Colin Farrell, Lea Seydoux, och Rachel Weisz.

Poängen med filmen är tydlig, vi lever i ett parfixerat samhälle och med filmens satir blir det tydligt hur märkliga våra normer kan anses vara. Om du är singel ger dig ut på jakt efter andra singlar, haffar du några så överlever du någon dag till i singellivet. I filmen gestaltas detta av en riktig jakt där hotellets gäster kan vinna extra tid på komplexet genom att fånga andra singlar. Om du misslyckas med att hitta en partner under din tid på hotellet blir du utstött och sedd på som en utböling. I Davids fall, en hummer. Det är också extra viktigt att din partner har samma intresse som du, annars fungerar inte förhållandet och så vidare och så vidare. Lanthimos arbetar inte med subtilitet, The Lobster är brutal och grotesk.

The Lobster är en märklig historia som tar vårt samhälles normer till sin spets genom sylvass kritik och övertydliga allegorier. Jag förstår verkligen poängen med filmen och jag hoppades på att gilla den mer än jag gjorde. Tyvärr tappar filmen lite när vår huvudkaraktär lämnar hotellkomplexet för att möta kärleken och de gerillakrigande singlarna. Det är märkligt för mig att klaga på brutalitet eftersom jag är ett stort fan av Nicolas Winding Refns The Neon Demon och Drive, men jag anser att Lanthimos emellanåt tar sitt budskap för långt. Regissören har valt sitt sätt att berätta historien och det tilltalar säkert en hel del, för mig blir övertydligheten till slut en aning enkel och tröttsam.

I The Lobster får vi se Colin Farrell tackla en dystopisk framtid där invånarna riskerar att förvandlas till djur om de inte hittar en kärlekspartner. Grekiska regissören, Yorgos Lanthimos, första engelskspråkiga film är en märklig historia om hur konstiga normer kan anses var ifrån ett utifrånperspektiv. Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an Lanthimos The Lobster, En av fjolårets snackisar utan tvekan. En absurd historia om en dystopisk framtid där det är lagstiftat att du måste ha en partner. Om du inte har en partner skickas du till ett hotell där du har 45 dagar på dig att…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.