The Lighthouse

Är du sugen på lite gotisk skräck? I svartvitt med karga landskap och fåtaliga repliker? Då kan The Lighthouse mycket väl vara filmen för dig. Robert Eggers som för ett par år sedan gjorde VVitch står både för regi och manus.

Sent 1800-tal vid New Englands kust kommer två män till en fyr långt ut på havet. De skall vakta denna i fyra veckor. Det är dels den äldre Thomas Wake som efter ett liv ute på sjön numera får vara fyrvaktare efter ett skadat ben. Med honom är den yngre Ephraim Winslow som sökt sig till tjänsten på grund av de pengar som finns att tjäna. Men jobbet är hårt och ensligt. Efter ett par veckor börjar Winslow känna av lappsjukan samtidigt som Wake uppträder besynnerligt. Han låter inte den yngre Winslow gå upp i fyren och befinner sig ofta där uppe själv. Snart börjar gränsen mellan dröm och verklighet suddas ut.

The Lighthouse är en väldigt stämningsfull film om att falla handlös in i galenskapen för att det inte finns något annat. När hopplösheten har passerat finns det bara galenskap kvar. Livet ute på den karga klippan är hårt och båda männen verkar gömma på hemligheter de inte är villiga att berätta för varandra. Det står ganska snabbt klart att Winslow inte är den han utger sig för att vara och att även Wake gömmer på något. Medan Winslow gömmer sig här ute för att komma undan civilisationen och de som eventuellt söker efter honom verkar Wake mer gömma sig för sig själv. En skugga av den man han en gång var.

Allt detta har Eggers draperat med ljus och ljud. Mistluren brölar, havet piskar upp sina vågor på klipporna, måsarna cirklar oroväckande runt våra huvudpersoner och i på stranden ligger sjöjungfrun på lur. Eggers vräker verkligen på för att skapa en obehaglig stämning för oss tittare och det fungerar. Jag känner ett genuint obehag och skruvar på mig i biofåtöljen. Men efter en timme så börjar jag mattas ut. Havet kan bara piska så mycket, mistluren skriker hela tiden och våra huvudpersoner går från den ena galenskapen till den andra. Jag blir matt och orkar inte ta in allt. Det blir parodiskt hur mycket som kan gå dåligt och hur mycket havet kan plåga våra huvudpersoner. När stormen bedarrat och den sista akten börjar blir det bättre men då är det nästa för sent.

Som tur var är har man två bra skådespelare som håller ihop det hela. Framförallt Robert Pattinson som går från klarhet till klarhet när det gäller roller. Hans karaktär är en komplex person med många lager. Han våndas över sina tidigare beslut och hur han skall fortsätta i sitt liv. Många ångest i hans prestation. Även Willem Dafoe är bra. Länge sedan han var så här bra. Men han går lite på autopilot också. Han har gjort tillräckligt många filmer för att kunna sköta en roll som denna utan att fundera så mycket. Att spela galen har han varit rätt så duktigt på tidigare.

The Lighthouse har gått väldigt bra på många festivaler och det är lätt att få för höga förhoppningar innan man går och ser den. Jag tycker du skall dämpa lite. The Lighthouse är en bra film, i vissa stunder riktigt bra. Men långt ifrån det mästerverk filmen i vissa kretsar målats ut att vara.

Är du sugen på lite gotisk skräck? I svartvitt med karga landskap och fåtaliga repliker? Då kan The Lighthouse mycket väl vara filmen för dig. Robert Eggers som för ett par år sedan gjorde VVitch står både för regi och manus. Sent 1800-tal vid New Englands kust kommer två män till en fyr långt ut på havet. De skall vakta denna i fyra veckor. Det är dels den äldre Thomas Wake som efter ett liv ute på sjön numera får vara fyrvaktare efter ett skadat ben. Med honom är den yngre Ephraim Winslow som sökt sig till tjänsten på grund…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.