The Lego Ninjago Movie (4K UHD)

När jag var liten så brukade jag och min lillebror göra stop-motionfilmer med Lego av något bristande kvalitet. Men det var otroligt häftigt att se Legofigurerna få liv. Det har funnits animerade Legofilmer i många år, men när Lego The Movie kom ut 2014, så var det något utöver det vanliga. Sen kom The Lego Batman Movie och var snäppet bättre än föregångaren. Och nu kommer The Lego Ninjago Movie, och med tanke på hur fantastiska de två första filmerna är så kan väl knappast en ninjafilm i Lego vara sämre.

Lloyd är en 16-årig pojke som bor tillsammans med sin mamma i staden Ninjago. Allt som oftast blir staden attackerad av Lord Garmadon, en fyrarmad galning, och hans hejdukar. Den ondskefulla Garmadon är även Lloyd’s pappa. Tillsammans med några vänner så har Lloyd blivit uttagen till ett team av ninjor som ska se till att Garmadon slutar attackera staden. Men nu har det verkligen blivit personligt.

Har man barn i 3-5 års åldern så är det svårt att missa de populära plastninjorna, men trots detta så har jag aldrig läst in mig på vad som är grejen med den här måttligt populära Lego-produkten. Jag var lite skeptiskt till vad jag skulle tycka om filmen, eftersom att jag gillar Lego The Movie, och verkligen älskar The Lego Batman Movie. Men i första filmen så var det en salig blandning av välkända Legofigurer och nostalgi. I Batmans universum så har jag koll på de vanligaste karaktärerna, så det var enkelt att hänga med och uppskatta dessa filmer. Men hur skulle det gå för Ninjago då?

Filmen börjar med att en liten gosse beger sig in i en liten antik affär där Jackie Chan fångar flygande kaffekoppar och visar den unge pojken en Minifigur i trä, som är en avbild av Master Wu, den här filmens Vitruvius. Han börjar berätta legenden om ninjorna och deras kamp mot ondska men även en “far och son” historia som berör. Sensmoralen är kärlek och vänskap. Som tidigare Lego filmer så är det en enormt detaljerad värld vi får se. Naturligt slitage på plastbitarna, Lego-loggan på samtliga “pluttar” och rörelserna är allt som oftast noggrant bearbetade för att likna stop-motion. Storyn är bra och man blir introducerad till samtliga karaktärer, så har du inte hängt med förr så är det inga problem att uppskatta Lego Ninjago filmen.

Jag såg filmen i 3D, dubbad till svenska. Och som jag har nämnt i tidigare recensioner så har jag inga problem med svenska dubbningar, då de oftast är mycket välgjorda, och samma sak gäller här. 3D effekterna fungerar, enligt mig, mycket bra. Det är inte speciellt överdrivna effekter, vilket gör att det garanterat kommer fungera utmärkt att se hemma på tv:n i 2D också. Det jag saknade, men accepterade, var att det inte fanns några välkända karaktärer i filmen. Det där nostalgiska som fanns i de tidigare filmerna fanns inte här. Det finns garanterat mängder av påskägg i filmen, men jag uppmärksammade framförallt en, och det var en minifigur som bar en Lego Blacktron tröja. Ett Lego-set som jag minns starkt från min barndom. Invånarna i Ninjago känner man igen om man har koll på Legos Minifigure-sets.

Sammanfattningsvis så är det en välgjord och underhållande film. Gillar du de tidigare Lego filmerna så kommer du garanterat finna många likheter och uppskatta The Lego Ninjago Movie.

Utgåvan: Både The Lego Movie och The Lego Batman Movie såg riktigt trevliga ut på sina UHD-utgåvor. Likt de tidigare två filmerna verkar det röra sig om uppskalad 4K. Filmens detaljrikedom är överlag en aning skarpare än blu-ray-skivan som följer med. HDR-graderingen bidrar till att filmens färgrika klossar blir extra fina att titta på utan att färgerna blir övermättade. Skillnaden mellan bilden på blu-ray- och 4k-utgåvan är inte gigantisk men tillräckligt bra för att motivera en att välja 4k före blu-ray. Utgåvan kommer med en grym ljudmix på ett Dolby Atmos-spår. Extramaterialet kommer som vanligt på den medföljande blu-ray-skivan.
(Texten uppdaterades 22/2 av Fredrik Malmquist)

När jag var liten så brukade jag och min lillebror göra stop-motionfilmer med Lego av något bristande kvalitet. Men det var otroligt häftigt att se Legofigurerna få liv. Det har funnits animerade Legofilmer i många år, men när Lego The Movie kom ut 2014, så var det något utöver det vanliga. Sen kom The Lego Batman Movie och var snäppet bättre än föregångaren. Och nu kommer The Lego Ninjago Movie, och med tanke på hur fantastiska de två första filmerna är så kan väl knappast en ninjafilm i Lego vara sämre. Lloyd är en 16-årig pojke som bor tillsammans med…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.