The Last Guardian (PS4) – Pojken och besten

Äntligen är den långa väntan slut! Om jag minns rätt var det 2009 som The Last Guardian först utannonserades, 8 år efter Ico och 4 år efter Shadows of the Colossus. Det var meningen att spelet skulle komma ut till PS3, men nu har det äntligen kommit till PS4.

last_guardian_bright_1465874094

Redan efter de första sekunderna av spelet märker jag hur jag har låtit mig bli fångad av spelets förtrollande bakgrundsljud; både fågelkvittret och musiken är otroligt passande till miljöns estetik. Jag kan inte vara annat än imponerad av spelets helhetskänsla.

tlg_e315_01_1434429490

Efter en stämningshöjande introduktion sätter spelet igång. Du vaknar upp i en mörk grotta bredvid monstret Trico, som kommer bli din bästa vän. Du hör en äldre mans röst, som återberättar historien allteftersom den utvecklas och som hjälper dig lite ifall du fastnar i spelet genom att berätta vidare. Liksom i de gamla spelen får jag känslan att jag redan är mitt i storyn utan att veta så mycket av vad som egentligen har hänt och det får mig att vilja spela mer för att få veta.

tlg_screen_ps4_003_1465878489

Styrningen i spelet är, som i liknande spel, lite småklumpig, men jag irriterade mig inte på det som jag brukar göra. Även om de första timmarna av spelet inte riktigt har gett mig någon ny upplevelse så känns detta som ett nyare och bättre Ico. Ta det inte fel; jag älskade Ico, men jag är rädd att det inte ska finnas så mycket nytt att hämta i The Last Guardian.

För er som inte spelat de tidigare spelen är The Last Guardian ett måste och för er som gillade dem finns det ingen anledning att inte spela detta också. Liksom de andra är detta ett äventyrsspel fyllt av pussel, där du styr en karaktär, som med olika trick får en annan karaktär, i detta fall Trico, att göra saker vilket i sin tur öppnar upp mer av världen du rör dig i. Det är ett magiskt äventyr med mycket känslor och om The Last Guardian innehåller hälften så mycket känslor som de tidigare spelen så vet jag att en tår eller två kommer dyka upp under resans gång.

tlg_e315_08_1434429529

Jag är inget fan av singleplayer-spel, men detta är ett spel som man lätt kan njuta av tillsammans genom att turas om att styra eller tipsa den som styr. Jag ser fram emot att spela igenom hela under jullovet.

Äntligen är den långa väntan slut! Om jag minns rätt var det 2009 som The Last Guardian först utannonserades, 8 år efter Ico och 4 år efter Shadows of the Colossus. Det var meningen att spelet skulle komma ut till PS3, men nu har det äntligen kommit till PS4. Redan efter de första sekunderna av spelet märker jag hur jag har låtit mig bli fångad av spelets förtrollande bakgrundsljud; både fågelkvittret och musiken är otroligt passande till miljöns estetik. Jag kan inte vara annat än imponerad av spelets helhetskänsla. Efter en stämningshöjande introduktion sätter spelet igång. Du vaknar upp i…

Review Overview

Betyg

80

About Samir

32 år gammal, spel/filmnörd. Har gjort mitt hobby till mitt jobb, jobbar som föreningskonsulent för Sverok och även projektledare för Spelens hus. Spelar just nu: Overwatch, Hs och Magic the gathering. Lyssnar på: Shimmerpop Favorit bok: Shades of grey av Jasper Fforde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.