The Last Boy Scout

Netflix är bra för att täppa till luckor som man upptäcker att man har i sitt filmtittande. När jag läste Mats Lundbergs recension av Iron Man 3 blev jag ännu en gång påmind om att jag aldrig lyckats se denna Shane Black-författade action från 1991.

The Last Boyscout 01

Den försupna privatdetektiven Joe Hallenbeck (Bruce Willis – Die HardLooper) tar något motvilligt över ett fall från en kollega. Knappt har han hunnit göra det, förrän det visar sig att denne kollega har en affär med hans hustru och strax därefter blir dödad av en bilbomb. Förvirrad och förtvivlad tar sig Joe an uppdraget som går ut på att agera livvakt åt strippan Cory (Halle Berry – Cloud Atlas, Die Another Day) vars pojkvän Jimmy (Damon Wayans) inte kan begripa varför hon skulle behöva beskydd. Jimmy är en före detta amerikansk fotbollsspelare som kastats ut ur ligan efter en spelskandal och som dessutom har problem med droger. Innan någon hunnit reagera dyker beväpnade män upp och avrättar Cory på öppen gata. Det omaka paret Jimmy och Joe fruktar nu för sina egna liv samtidigt som de börjar nysta i vad det var som ledde fram till dödsfallen. Spåren leder till både politiker och kriminella där den röda tråden verkar vara illegalt spelande på amerikansk fotboll.

The Last Boyscout 02

Efter den spektakulära inledningen där en amerikansk fotbollsspelare börja skjuta ner sina motståndare för att lyckas med en touchdown presenteras vi för den typiske Bruce Willis-karaktären Joe som somnat i sin bil. Redan 1991 måste den försupne privatdetektiven som har problem med familjelivet och som alltid har en massa kaxiga repliker redo, ha varit en ganska sliten kliché. Willis vet hur man ska spela den och en del av replikerna är lite kul, men Joe blir aldrig något annat än en tom karikatyr som bara känns livlös. Försöket att para ihop honom med en nervös Wayans fungerar sådär. Det finns inte mycket kemi mellan dem, något som är ett måste för att den här typen av film ska ha en chans att fungera. Shane Black må ha uträttat underverk med det fräscha manuset till Lethal Weapon, men bara fyra år senare hade tydligen prestationsångesten och kändisskapet tagit ut sin rätt. Upplägget känns som ratade idéer till en film i den serien som gjorde honom ett namn och själva berättelsen är helt utan gnista, originalitet eller spänning. Scenerna där Joe vitsar till det så mycket att de som ska döda honom börjar fnissa okontrollerat är fruktansvärda. Inte ens skurkarna känns vare sig färgstarka eller överdrivet farliga, bara väldigt standard.

The Last Boyscout 03

Då är det roligare att titta på Tony Scotts (Top Gun, Man on Fire) hantverk i registolen, även om han i efterhand beklagat sig över att det snarare var Willis och producenten Joel Silver (Predator, Demolition Man) som bestämde allting. Han fotar den på sitt stilsäkra vis som får den att kännas visuellt modernare än vad den är och klippningen i actionsekvenserna är oftast prickfri. Den enda tekniska invändningen jag har är egentligen slutstriden mellan Joe och Milo där det snarare blir rörigt än rafflande. I övrigt har däremot Scott förtvivlat svårt att få den sorgligt jämntjocka och trista berättelsen att lyfta, utan det planar mest ut i något livlöst som får en att sukta andra liknande, mer lyckade, filmer.

The Last Boyscout 04

Istället för att vara en kvick och spektakulär actionfilm med högt underhållningsvärde blir The Last Boy Scout en trött uppradning av klichéer som mest bara känns grabbig på ett onödigt sätt. Det finns bättre filmer med Bruce Willis att förkovra sig med om man nu är på det humöret. Eller varför inte valfri Lethal Weapon?

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.