The Kick

Prachya Pinkaews Ong-bak: The Muay Thai Warrior startade om mitt intresse för asiatisk action, efter några år där jag mest deppade över min gamla idol Jackie Chans senare filmer. Då jag har lättare för att slå på en amerikansk actionfilm, som allt som oftast har kampsport i sig idag, har jag fått den ”kicken” därifrån. Hollywood kan dock aldrig ersätta de spektakulära stunts som Chan visade upp, men det kunde Tony Jaa. Tyvärr är långt från alla filmer från regissören Pinkaew någon Ong-bak.

The Kick

En ovärderlig thailändsk dolk är sekunder från att stjälas och försvinna för alltid. Hjälten för dagen heter Tae Yang även om han får viss hjälp med att stoppa tjuvarna från sin familj, samtliga taekwondoexperter. Tjuvarna vill ha hämnd och taekwondoföräldrarna skickar sina tre taekwondoungar till deras farbror på landet några mil utanför Bangkok. Till sin fars stora förtret vill Tae-joo hellre satsa på dansen och en tidig morgon smyger han sig in till stan för en viktig audition. Medan han är borta förbereder tjuvarna en stor attack mot bondgården. Frågan är vad som förgrymmar hans far mest: Att Tae Yang inte hinner tillbaka för att rädda sin lillebror från att bli kidnappad, eller att han över huvud taget gick på en dansaudition?

The Kick 2

Filmen känns väldigt gammalmodig och inte på ett bra sätt. Det är som att den inte har något intresse av att bräcka en enda film sedan Karate Kid. The Kick är en ungdomsfilm och Tae-joo Na som spelar Tae Yang är givetvis både sångare och flickidol. Liksom Rain i mindre barnvänliga och betydligt bättre Ninja Assassin, är han samtidigt en förvånansvärt skicklig filmkampsportare. Jag kommer inte att klaga på någon som nästan kan sätta en spark efter att ha snurrat två hela varv. Det är betydligt värre att man inkluderad busiga djur, framför allt Pinkaews j-vla elefanter som förstörde The Protector genom att bara stå och vara långsamma.

The Kick 3

Även JeeJa Yanin från samme regissörs Chocolat är en mycket duktig kampsportare, så då är det synd att man i The Kick bara får markera sina träffar, och knappt det. Jag hade hellre sett att filmen stannat mer i ringen och tagit oss till de OS-uttagningar det talas om, då det skulle krävts hjälm och kroppskydd för barntillåten fullkontakt. Det glimrar till ibland med några slagsmål högt uppe bland takfläktarna som ser ut att göra ont, men att det är de livsfarliga stuntsen som gjorde att Ong-bak stack ut, verkar regissören annars glömt. För till dem räknar jag inte att fjanta runt bland datoranimerade krokodiler.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.