The Kentucky Fried Movie

Kultförklarad komedi som snarare kan klassas som ett hopplock av sjuka skämt och knasiga idéer än en regelrätt film.

I mitten av sjuttiotalet var David Zucker, Jerry Zucker och Jim Abrahams en okänd trio som studerade vid University of Wisconsin–Madison och ledde en liten teatergrupp vid namn Kentucky Fried Theater. Det ena ledde till det andra och snart hade trion fått för sig att de ville spela in en egen långfilm. Något som skulle visa sig vara svårare än de först hade trott.

Efter att förgäves ha försökt sälja in deras vision till Hollywood bestämde de sig snart för att själva söka finansiärer i hopp om att kunna realisera sina drömmar om att spela in en egen långfilm. Utsikterna verkade till en början goda, men då den potentiella finansiären hoppade av, bestämde de sig till slut för att själv hosta upp pengarna och spela in en 10-minuters testfilm med John Landis i regissörsstolen. Än en gång fick de nobben av filmdrakarna, men hoppet var inte ute för det. Med hjälp av kortfilmen och en rejäl dos övertalning lyckades de snart få en samling gladlynta biografägare att hosta upp pengarna som behövdes för att spela in långfilmen. Landis, Abrahams och bröderna Zucker hade äntligen tagit sina första stapplande steg mot en långlivad karriär i Hollywood.

The Kentucky Fried Movie är uppbyggd av 26 sketcher/inslag av varierande längd och kvalitet. Vissa är märkliga, andra enbart tramsiga och en del är till och med en smula rasistiska, men gemensamt för alla är att de i dag ter sig som relativt harmlösa och föråldrade. Sketchen där en man går på bio för att uppleva “Feel-a-Round” känns emellertid högaktuell med tanke på den nyfunna fascinationen kring 3D och biografernas ambitioner att göra besöket till en upplevelse för alla sinnen. Roligast i sketchsamlingen är ett makabert inslag som behandlar hanteringen av avlidna familjemedlemmar och en informationsfilm som visar hur vardagen tydligen skulle arta sig utan bruket av zinkoxid. I övrigt så går det mest på halvfart och de utlovade skrattsalvorna lyser med sin frånvaro under större delen av filmens speltid.

En intressant iakttagelse går emellertid att finna i filmens i särklass längsta inslag, som består av en parodi på Bruce Lees odödliga kampsportsrulle – Enter the Dragon. Det blir snabbt tröttsamt att titta på, men om man istället granskar segmentet ur ett filmvetenskapligt perspektiv upptäcker man snart att detta mycket väl kan vara det första fröet till vad som senare skulle blomma ut i filmer som Airplane! och The Naked Gun!.

Det är tydligt att man inspirerats av både Monty Python’s Flying Circus och Saturday Night Live, då man precis som sina genrebröder använt sig av en episodisk uppbyggnad där det bisarra och absurda fått ta plats i rampljuset. Trots svårigheter att realisera filmen, visade sig The Kentucky Fried Movie bli en rejäl framgång som genererade miljonintäkter och bidrog till att säkra de fyra herrarna en framtid inom filmbranchen. Utan deras envishet och beslutsamhet hade komediutbudet antagligen sett helt annorlunda ut idag. Om detta sedan bör betraktas som något positivt beror förmodligen på vilken slags humor du råkar uppskatta.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.