The Karate Kid (4K UHD)

”Wax on, wax off” sade mister Miyagi (Pat Morita) till den unga Daniel. Nu känns det som att Sony har använt samma fras från karatemästaren, för att beskriva vad de har gjort med denna klassikers bild när den nu firar sitt 35-årsjubileum. När jag sett denna utgåvan ångrar jag valet att uppleva filmen för första gången med reklamuppehåll på reguljär-tv i standard definition för två år sedan.

The Karate Kid är en klassisk uppväxtskildring på ytan. En ung man, spelad av Ralph Macchio, med en ensamstående mor flyttar till en ny stad och blir mobbad för att han sticker ut. Han heter Daniel och han lär sig karate för att försvara sig, inte för att han vill slåss. Det som gör filmen till en verklig klassiker är inte dess banala handling, utan dess lager och hur den fångar 80-talets USA. Många familjer är fortfarande påverkade av andra världskriget, koreakriget och vietnamkriget. Mr. Miyagi, som lär Daniel essensen av Karate, är inget undantag. Han förlorade sin fru och sitt barn samtidigt som han slogs för ett land som åsidosatt honom. I sitt mörker blir Daniel ett utlopp för positiva känslor när Miyagi får dela med sig av all sin kunskap till tonåringen. Mr. Miyagi kämpar för sin vardag, Daniel kämpar för att bli bättre och modern Lucille för att ge sin son ett bättre liv genom att lyckas i den framväxande datorbranschen i Kalifornien.

Barnskådespelarna gör mer än okej insatser men det är Mr. Miyagi som är filmens stjärna för mig. Pat Morita fångar karaktärens smärtor så väl som den glädje hans nya lärjunge ger honom. Med sin regi tog John G. Avildsen relationen mellan lärjunge och mästare till nya marker och satte den i en minnesvärd kontext som ger oss tittare en unik bild av dåtidens USA. En finess som 2010-års upplaga av Harald Zwart fullständigt saknade. Till Mr. Miyagi vill jag sjunga som som Joe Esposito:- ”You’re the best”.

Utgåvan:
4K-utgåvans bild håller den standard som vi har kommit att vänta oss av Sonys restaurerade katalogtitlar. Vet inte vilken master jag såg för ett par år sedan på tv men jag kan intyga att det är så här du vill se filmen. Med balanserad HDR-gradering och ett stabilt Dolby Atmos-spår lämnas lite till slumpen. Extramaterialet består främst av tidigare släppt material. Den enda nyheten är en kort dokumentär i 4k, där flera av filmens stjärnor diskuterar vad som gör att filmen håller än idag.

"Wax on, wax off" sade mister Miyagi (Pat Morita) till den unga Daniel. Nu känns det som att Sony har använt samma fras från karatemästaren, för att beskriva vad de har gjort med denna klassikers bild när den nu firar sitt 35-årsjubileum. När jag sett denna utgåvan ångrar jag valet att uppleva filmen för första gången med reklamuppehåll på reguljär-tv i standard definition för två år sedan. The Karate Kid är en klassisk uppväxtskildring på ytan. En ung man, spelad av Ralph Macchio, med en ensamstående mor flyttar till en ny stad och blir mobbad för att han sticker ut.…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.