The Jungle Book

Rudyard Kiplings Djungelboken har blivit film många gånger men ingen har blivit lika älskad som Disneys tecknade film från 1967. I år är det dock dags för ännu en version och det är återigen en Disneyproduktion, om än inte tecknad. Kiplings ursprungliga bok från 1896 är en samling av berättelser, en samling där de mest kända berättelserna handlar om pojken Mowgli. Berättelser som med lite hjälp av den senaste filmmagin ännu känns både modern och relevant.

Om du har sett någon av alla de tidigare adaptioner som finns tillgängliga av Kiplings novellsamling Djungelboken, kommer filmen inte att innehålla särskilt många överraskningar. Berättelsens huvudark är desamma som de du har sett i Disneys tecknade film från 1967. Du får följa med på människovalpen Mowglis (Neel Sethi) äventyr i den indiska djungeln, en miljö fylld av björnar, ormar, tigrar, vargar samt många andra djurarter. När Mowgli blir utstött av sin vargflock tvingas han att söka efter sin plats i djungeln. Är han verkligen en del av djungeln eller hör han hemma hos resten av sitt släkte i någon av alla människobyar? Under resans gång träffar Mowgli vargmamman Raksha (Lupita Nyong’o), pantern Bagheera (Ben Kingsley), björnen Baloo (Bill Murray) och många flera. Manuset av Justin Marks återvänder till Kiplings ursprungliga texter och kompletterar Disneys gamla tecknade film med nya detaljer. Marks har också givit Mowglis karaktärsutveckling ett större fokus och utvecklat tigern Shere Khans (Idris Elba) motiv. Samtidigt som filmen har fått en mer vuxen ton är den också en familjevänlig och spännande berättelse för alla åldrar.

THE JUNGLE BOOK - (PICTURED) RAKSHA ©2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

En viktig ingrediens för att The Jungle Book överhuvudtaget skall fungera är att filmens unga huvudrollsinnehavare skall vara kapabel till att spela mot djur som inte existerar någon annanstans än i den färdiga filmen. Skådespelaren Neel Sethi ser inte bara ut som Mowgli i filmen från 1967, han levererar också en helt okej insats. För att vara en barnskådespelare är det imponerande att lyckas spela en huvudkaraktär i en film med så här mycket datorgenererade specialeffekter. Det skulle vara enkelt att Sethis insats bara försvann i en stor röra av dåliga specialeffekter om inte pusselbitarna hade fallit på plats. Det märks dock att Neel Sethi emellanåt får kämpa hårt för att förstå vad det är han ser och pratar med. Favreau har dock samlat ihop en imponerande ensemble av skådespelare som hjälper Sethi i sitt fantasikrävande arbete. Skådespelarkollegan Idris Elba är den som glänser starkast i rollen som den vildsinta tigern Shere Khan. En karaktär som spelas med sådan känsla och inlevelse att många barn kommer få mardrömmar om randiga djungelkatter under den närmsta tiden framöver. En annan viktig ingrediens i Disneys filmer är musiken, för er som är fans av den tecknade filmen finns det ett par välkända trudelutter som kommer att få er att le brett av förtjusning.

THE JUNGLE BOOK - (PICTURED) SHERE KHAN. ©2106 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Regissören Jon Favreau har tillsammans med sitt filmteam återskapat en odödlig klassiker för en yngre publik. Med hjälp av kamerasystem och teknik utvecklad för att spela in James Camerons fantasivärld Pandora i Avatar, har Favreau skapat en film som visar hur 3d bör användas inom filmbranschen. Favreau har också tagit hjälp av Weta Digital och MPC för att skapa banbrytande specialeffekter som kan vara ibland det bästa som har skapats för film än så länge. När jag såg trailern till The Jungle Book första gången var jag en aning skeptisk till de pratande djuren och specifikt ormen Kaa (Scarlet Johansson). Efter 105 minuter i biosalongen har filmens skapare motbevisat mig fullständigt. Jag blev ännu mer imponerad när jag nu i efterhand har läst på mer om filmen och förstått att alla miljöer var datorgenererade. I princip alla scener i filmen har spelats in i en studio i Los Angeles med hjälp av motion-capture och livlig fantasi.

THE JUNGLE BOOK - (L-R) KING LOUIE and MOWGLI. ©2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

The Jungle Book är en mästerlig film rent filmtekniskt och specialeffekterna är fantastiska rakt igenom. Det som hindrar mig från att ge filmen det högsta betyget är att den trots alla nyheter och förändringar känns som ett säkert kort. Berättarmässigt följer den klassiska dramaturgiska kurvan och överaskar föga. Det skulle höjt filmupplevelsen ytterligare om Favreau och manusförfattaren Marks hade tagit ut svängarna i berättandet något mer. Med detta sagt så finns det mycket att gilla och det finns en stor chans att jag kommer att se filmen på bio en gång till bara för att få uppleva filmen i 3d igen. Det är med stora förväntningar som jag inväntar alla läsares upplevelser och tankar kring filmen. För mig är detta en film för både barn och vuxna, en berättelse om familj, vänner, tillhörighet och rädslan för det okända, ett klassiskt äventyr som avnjuts bäst i gott sällskap!

Fotnot: Filmen släpps idag, den 13:e april.

Rudyard Kiplings Djungelboken har blivit film många gånger men ingen har blivit lika älskad som Disneys tecknade film från 1967. I år är det dock dags för ännu en version och det är återigen en Disneyproduktion, om än inte tecknad. Kiplings ursprungliga bok från 1896 är en samling av berättelser, en samling där de mest kända berättelserna handlar om pojken Mowgli. Berättelser som med lite hjälp av den senaste filmmagin ännu känns både modern och relevant. Om du har sett någon av alla de tidigare adaptioner som finns tillgängliga av Kiplings novellsamling Djungelboken, kommer filmen inte att innehålla särskilt många överraskningar. Berättelsens huvudark är desamma som de du har…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.