The Interview

interview 01Den omtalade komedin som orsakade spionage och politisk oro släpptes till slut. Men var den någonting att ha? Eller var det bara lockelsen i att The Interview drogs in som gjorde den angelägen?

En nöjesjournalist (James Franco, Third Person) och en TV-producent (Seth Rogen, Bad Neighbours) får möjlighet att bedriva seriös journalistik och intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Myndigheterna ser sin möjlighet att göra sig av med diktatorn en gång för alla och övertalar Franco och Rogen att bli lönnmördare för en dag. Komplikationer uppstår när Franco fattar tycke för den korte lille mannen.

interview 02När Sony drog tillbaka The Interview efter (vad ska vi kalla det?) påtryckningar(?) från Nordkorea blev filmen plötsligt en angelägenhet och en politisk ståndpunkt. Jag hade sett trailern på svenska biografer innan kontroversen och redan dömt ut den som ännu en tramskomedi från Hollywood. Det fanns inte på kartan när jag såg trailern att filmen skulle tas på allvar eller skapa någon kontrovers. The Interview blev oväntat en symbol för yttrandefrihet. När människor väl fick möjlighet att se den verkade den mest bli en symbol för att människor var beredda att i yttrandefrihetens namn stödja någonting de inte ens tyckte var bra endast för sakens skull. Behjärtansvärt, men vad tråkigt att kampen handlade om en komedi och inte någonting mer riktigt.

Om du tycker att någon av följande premisser är roliga är The Interview filmen för dig: Rob Lowe är skallig och drar av sig en peruk i ett fiktivt TV-program. Joseph Gordon-Levitt bjuds in till samma TV-program endast för att leka med valpar. Eminem kommer ut som bög. Utan att veta att andra hör, bland annat en attraktiv kvinna (kan ni tänka er så dråpligt?), pratar James Franco om att hans penis luktar illa. Kim Jong-un gillar Katy Perry och margarita (vilket ju är väldigt bögigt). Seth Rogen klär av sig naken och skakar sin tjocka mage. Matthew McConaughey knullar en get.

Eftersom jag visste redan innan jag såg The Interview att jag skulle hata den skulle nog en del säga att jag inte borde recensera den alls. Men varje gång jag väljer att se en film hoppas jag faktiskt att den ska ha någonting. Jag sågar hellre en film jag borde tycka om eller hyllar en film jag borde hata än att göra någonting recensionsnormativt (som att såga en amerikansk komedi). Jag älskade att jag faktiskt roades av Grown Ups 2 även om jag skäms över det.

interview 03The Interview är dock skit. Mest på grund av James Franco som är lika rolig som valfri berusad lustigkurre i lika valfri bekantskapskrets. Jag blir generad när han försöker vara rolig. Det är någonting otroligt självgott i hans insats och hur han troligen anser att han bjuder på sig själv. Han har sådan tilltro till sin komiska förmåga att han tror sig komma undan med sitt överspel. I själva verket skrattar troligen de som händelsevis skrattar åt honom av förtjusning över att se en seriös skådespelare fåna sig oberoende av vad han faktiskt gör i filmen. Som kontrast till Francos överspelande trams verkar Rogen för varje år försöka bli mer seriös och kanske tona ner den värsta gapigheten.

Även om jag bara fnissade till en gång under filmens gång (åt de koreanska barnen med gitarrer) tyckte jag ändå att The Interview var mer underhållande än till exempel This Is the End. Trots att den är längre än 90 minuter (vilket bra komedier med några få undantag aldrig är) håller den tempot ganska bra och blir tråkig först när den når fram till det överraskande blodiga slutet.

Den omtalade komedin som orsakade spionage och politisk oro släpptes till slut. Men var den någonting att ha? Eller var det bara lockelsen i att The Interview drogs in som gjorde den angelägen? En nöjesjournalist (James Franco, Third Person) och en TV-producent (Seth Rogen, Bad Neighbours) får möjlighet att bedriva seriös journalistik och intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Myndigheterna ser sin möjlighet att göra sig av med diktatorn en gång för alla och övertalar Franco och Rogen att bli lönnmördare för en dag. Komplikationer uppstår när Franco fattar tycke för den korte lille mannen. När Sony drog tillbaka The Interview efter…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.