The Internship

Det värsta praktikminnet jag har är nog för vidrigt för att skrivas om i detalj här, men platsen var ett badhus. Orsaken var en man med dålig mage. Min bästa vän hade praktik på samma ställe, men blev helt plötsligt jättekissnödig när han fick veta vad som hade inträffat. Vem fick då ta hand om saken? Jo, jag! I The Internship får Billy och Nick, två 40 plussare, praktik på ett av världens största företag, en mycket trevligare upplevelse.

The Internship 01

Efter att ha fått sparken som klockförsäljare så kommer Billy (Vince Vaughn) på idéen att söka praktikplats på Google tillsammans med sin vapendragare Nick (Owen Wilson). Ingen av dessa stiliga karlar har någon aning om vad HTML5 och appar är för något. De kliver dock på tåget och får platsen. Dock är de inte ensamma, utan det är en hel drös med ungdomar som även de har fått plats. Alla praktikanter delas upp i grupper för att sedan tävla i olika grenar där vinnande team får fast anställning på detta omåttligt populära företag, men naturligtvis finns det en ”bad guy” som är där och vill förstöra för Billy och Nick.

The Internship känns direkt som en uppföljare till Wedding Crashers från 2005. Huvudkaraktärerna påminner mycket om varandra. Owen Wilsons karaktär är den mer avslappnade, flirtiga typen, medan Vince Vaughns karaktär är den klipske, som kommer med idéer och är mest peppad på både det ena och det tredje. Som i de flesta andra Vaughn-filmer så finns han där med sitt pepptalk om att aldrig ge upp och kämpa för laget. Wilson och Vaughn har en speciell kemi och passar väldigt bra tillsammans. Jag tycker båda två är bra skådespelare, och här är det inget undantag. Dock är det samma karaktärer som de i princip alltid spelar, vilket naturligtvis är tråkigt, men än så länge fungerar. Det har ännu inte gått till överdrift som för vissa andra skådespelare (läs Adam Sandler). Övriga skådespelare i filmen lyckas verkligen framstå som ”Geeks” på ett trovärdigt sätt. I gänget finns både den dryge snubben, den smarte, den stereotypa asiaten vars föräldrar kräver att han ska få jobbet och tjejen som inte bara är smart, utan snygg också. Vi ser även Will Ferrell och John Goodman i små, och rätt onödiga roller som Nicks svåger respektive Billy och Nicks boss.

The Internship 03

Filmreferenser finns det gott om också. Billy refererar bland annat till Flashdance under sitt viktigaste pepptalk under filmen. Sen är en deltävling i praktikantprocessen Harry Potter-spelet Quidditch, dock utan flygande kvastar. Att filmen är en enda stor reklamfilm för Google gör inte så mycket. Den hade lika gärna kunnat utspela sig på ett call-center i Indien. Visst, det talas en del om alla deras produkter och det produktplaceras, men jag har sett värre! Periodvis skrattar jag så jag håller på och kiknar. Andra stunder är det väl lite si och så med skämten, men det finns inte en stund där man känner sig less utan den håller ett jämt tempo hela tiden.

The Internship 02

The Internship är en bra och riktigt rolig film som jag rekommenderar starkt. Påminner lite om Accepted med Justin Long som möter ovan nämnda Wedding Crashers. Schysst handling, bra skådespelare och roliga karaktärer. Ingen direkt kiss och bajs humor, däremot finns väl lite sexskämt, som nu mera är minst lika viktigt i en film som fikabrödet mellan tagningarna. Filmen har även ett väldigt skönt soundtrack där vi hör bland annat Lady Gaga och svenska The Hives. Innan vi knyter ihop säcken så har jag ett sista visdomsord; lär er bli kissnödiga på kommando, det kan rädda er vid jobbiga situationer.

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.