The Huntsman: Winter’s War

För fyra år sedan hade filmen Snow White and the Huntsman, en stjärnspäckad omtolkning av den klassiska sagan om Snövit och de sju dvärgarna, premiär. Likt många andra ”reeboots”, omtolkningar av redan filmatiserade berättelser, gjorda under 2000-talet följde även Snow White and The Huntsman den heta Hollywoodtrenden att göra filmerna mörkare och allvarligare, mer ”dark and gritty” än sina föregångare. Nu, fyra år senare är det dags för den obligatoriska, ännu mer stjärnspäckade uppföljaren till nytolkningen. Denna gång helt utan Snövit.

2
Filmens första halva utspelar sig kronologiskt före Snow White and the Huntsman. Vi följer den onda häxan Ravenna (Charlize Theron, lika härligt ond som i föregångaren), som dödar sin älskare, en mäktig kung såklart, och tar över ännu ett rike. Hennes lillasyster Freya (Emiliy Blunt) har själv inga magiska krafter men tror starkt på kärleken fram till det hon blir grovt förrådd och hennes inre häxa släpps lös i form av en ond kopia av Elsa från Disneys Frozen.

1
Vi förflyttas fram i tiden där Freya bränner byar och stjäl alla barn för träna dem till en mäktig armé av jägare (Huntsmen) som med brutalt våld ska ta över land och rike till sin drottnings ära. Mitt i träningsmontagen växer de två bästa barnkrigarna upp (Hemsworth och Chastain) och blir förälskade i varandra. Detta är något som är absolut förbjudet i Freyas rike och hon ser till att separera de älskande för alltid… Eller?

3

Andra halvan av filmen förflyttar vi oss tillbaka till kronologiskt efter Snow White and The Huntsman. Ravenna är besegrad och Snövit har blivit galen av häxans onda spegel, som nu även blivit stulen. Vi följer The Huntsman (Hemsworth) på hans äventyr för att hitta och en gång för alla förstöra den talande spegeln. På resan presenteras en veritabel stormflod av CGI-effekter, de stereotypa dvärgarna från förra filmen, nya kvinnliga dvärgar samt en parad kostymdesign som hade kunnat vara tagen ur World of Warcraft och/eller skapad av Jean Paul Gaultier.

5
Huntsman: Winters War är en film som inte helt verkar veta vad den vill vara. Å ena sidan vill den gärna vara trogen arvet efter den första (hyfsat fint mottagna) filmen och bevarar därför de mörka och otäcka scenerna. Samtidigt vill den lätta upp stämningen och vara lite töntig, charmig och rolig. Det är skönt att se ett franchise som faktiskt just lättar på tonen i film nummer två och inte försöker överträffa sig själv i ”dark and gritty”. Problemet är bara det här med innehåll. Handling. Det är otydligt vad det är som driver både protagonisterna och antagonisterna, vad det är som motiverar deras handlingar. Istället presenteras alla som en rad stereotyper som gör saker för att de helt enkel bara gör dem. Ravenna vill döda och ta över land och rike för att hon är ond. Freya var med om en tragisk händelse så nu är hon ännu ondare – mot alla i hela världen. Dvärgar blir kära i dvärgar, män blir kära i kvinnor, kysser sina respektive i slutet och alla som varit snälla får ett happy ever after.

Det är inga dåliga rollprestationer, trots dessa förutsättningar. Ensemblen är proffsigt charmig och kul och visst är det befriande att se så många ledande kvinnoroller i en fantasyfilm. Synd bara att manuset inte håller. Kanske hade de kunnat byta ut en och annan animatör mot en dramaturg eller manusförfattare. Kanske hade vi fått en bättre film då. Kanske får vi se det i den planerade uppföljaren.

För fyra år sedan hade filmen Snow White and the Huntsman, en stjärnspäckad omtolkning av den klassiska sagan om Snövit och de sju dvärgarna, premiär. Likt många andra ”reeboots”, omtolkningar av redan filmatiserade berättelser, gjorda under 2000-talet följde även Snow White and The Huntsman den heta Hollywoodtrenden att göra filmerna mörkare och allvarligare, mer ”dark and gritty” än sina föregångare. Nu, fyra år senare är det dags för den obligatoriska, ännu mer stjärnspäckade uppföljaren till nytolkningen. Denna gång helt utan Snövit. Filmens första halva utspelar sig kronologiskt före Snow White and the Huntsman. Vi följer den onda häxan Ravenna (Charlize…

Review Overview

Betyg

40

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.