The Huntress: Rune of the Dead

Vad passar bättre i dessa tider än att streama lite film hemma i soffan? Filmen The Huntress: Rune of the Dead som hade biopremiär i oktober 2019 finns nu att hyra hos flera av de större streamingtjänsterna (se vilka i slutet av inlägget). Trots filmens namn så är det faktiskt en svensk/amerikansk produktion som är inspelad i Sverige, regisserad av Rasmus Tirzitis. När filmen nu finns tillgänglig för alla så tänkte jag passa på att recensera den. Och inte nog med det, jag har även fått intervjua regissören för att få veta mer om filmen.

Jag vill bara börja med att säga att jag verkligen beundrar människor som jobbar med independentfilm, vilket detta är. Det ligger så extremt mycket arbete och känslor bakom denna typ av filmer, det är inga Hollywood-produktioner och därför förväntar jag mig inte det. Jag ser mer till det fantastiska arbete som alla medverkande gör och på själva filmproduktionen så klart. Med det sagt, över till min recension. The Huntress: Rune of the Dead är en väldigt unik film skulle jag vilja säga. Det är en film som handlar om en familj som försöker överleva under vikingatiden, mannen i familjen är ute på jakt efter tillgångar för att rädda sin familj. Så familjen, mamma, två döttrar och farfar försöker få livet att gå runt. Lättare sagt än gjort, den äldsta dottern Runa jagar för att försöka få mat till familjen, mamman Magnhild försöker byta till sig tillgångar på marknaden men det är hårda tider. Mannen har varit iväg på sina resor i två år när vi kommer in i historien. Jag tänker inte berätta för mycket om handlingen men stora förändringar är på väg och ungefär halvvägs in i filmen tar historien en annorlunda vändning. Men vi har blivit förvarnade.

Vikingatiden har ju blivit ett populärt ämne att göra film och serier om senaste åren men det finns inte så många svenska produktioner, och de flesta handlar om tuffa vikingamän som krigar och plundrar. Men The Huntress: Rune of the Dead har valt en annorlunda inriktning vilket jag tyckte var väldigt intressant, så jag frågade regissören Rasmus Tirzitis om idén bakom filmen:
”Jag hade en idé om att jag ville berätta en historia som utspelade sig kring en och samma familj. Jag har länge dragits till och fascinerats av vikingatiden. För tusen år sedan så kunde det gå flera månader eller år innan man vare sig såg eller hörde från de som gav sig ut på sjön. Du var helt utlämnad att klara dig själv. När jag läste om fyndet med den kvinnliga krigargraven i Birka tog jag upp det med Faravid Svalfors Af Ugglas, som i flera år föreläst om vikingar och vikingatidens kvinnor. Han kunde berätta mycket mer för mig om kvinnors viktiga roll i vikingasamhället och vi beslöt oss för att vi ville göra en film tillsammans om det.”

Jag kan även berätta att filmskaparna inte gjort det lätt för sig – hela filmen är inspelad utomhus på Adelsö som är grannön till Björkö där Birka, Sveriges första riktiga stad ligger. Som ni säkert förstår så är detta inte enkla förhållanden att spela in under men det skapar verkligen en känsla av genuinitet och förståelse för historien. ”Rasmus förklarar att de var helt utlämnade till vädrets makter: Åska, regn och den rekordvarma svenska sommaren 2018. Det här var absolut en av de tuffaste inspelningarna jag jobbat på.”
Filmen är på engelska vilket sticker ut lite och jag undrade varför och fick även en bra förklaring på det:
”Filmen är en svensk-amerikansk samproduktion. Engelskt tal gör att filmen blir tillgänglig för många fler människor än svenska. En rolig utmaning med filmen var också att hitta en genuin balans mellan en spegling av vikingatiden förhöjd med stänk av den fornnordiska mytologin.”

Så vad tyckte jag om filmen och produktionen… Jag vill börja med något som är en films viktigaste ingrediens – Skådespelarna! Och generellt kan jag bara säga wow, castingen är otroligt bra, varje person är som klippt och skuren för sin roll. Framförallt vill jag hylla filmens kvinnliga skådespelare som är en stor del av filmens handling; Moa Enqvist Stefansdotter, Yohanna Idha och Viva Östervall Lyngbrant (Viva var endast 11 år under inspelningen!) men icke att förglömma männen i filmen; Ralf Beck, Andreas Rylander och Peter Mörlin, som sagt otroligt bra casting och väldigt samspelt och bra skådespel av samtliga. När det gäller de tekniska aspekterna av filmen så är det en oerhört välgjord och vacker film, fotot av Marcus Möller är otroligt bra och specialeffekterna är riktigt bra gjorda. Utöver det så har vi ett unikt och trovärdigt manus, skrivet av Rasmus Tirzitis och Faravid Svalfors Af Ugglas, som ger oss en otroligt fin skildring av svensk historia. En sak jag var nyfiken på, som jag vet är en stor utmaning för mindre bolag, nämligen finansieringen, så jag frågade Rasmus om de fått stöd till filmen:
”Bortsett från att klippa mina egna filmer, har jag nu gjort över 150 amerikanska trailers till filmer i alla möjliga genrer. Det var genom det jobbet jag kom i kontakt med amerikanska finansiärer och produktionsbolag för att göra Huntress. Filmen har också fått stöd från Stockholmsbaserade Light in a Room AB och Film i Västernorrland.”

För att sammanfatta, riktigt bra jobbat Rasmus och hela teamet, som svensk independentfilm så tycker jag att The Huntress är en av de bättre produktioner jag sett på många år. Det ska bli kul att se vad han gör härnäst, hans nästa projekt är påbörjat men fortfarande hemligt! Jag vill avsluta med hur Rasmus själv beskrev filmen, eftersom jag tyckte det var väldigt fint och stämde överens med min uppfattning:
”Filmen gläntar på dörren till det forna hedniska samhället, och trots att sagan har fasansfulla inslag från den nordiska mytologin är den på samma sätt stadigt förankrad i det jordiska och historiska, med människor som fortsätter att kämpa för sin överlevnad och för varandra, fastän allt hopp verkar förlorat.”

The Huntress: Rune of the Dead kan hyras på Viaplay, SF Anytime och iTunes.

Lite snabba fakta om regissören Rasmus Tirzitis

  • Rasmus har arbetat med film i över 10 år, som regissör och klippare.
  • Det projekt som nog flest personer sett som han gjort var hans Star Wars-fanfilm som sågs av över 10 miljoner på YouTube.
  • Han långfilmsdebuterade som regissör 2016 med långfilmen Vilsen som han regisserade och klippte.
  • The Huntress är hans andra långfilm.

Min kollega Fredrik Nyström recenserade filmen i november förra året, hans recension kan ni läsa här >>

Bilder © Tirzitis Entertainment/ITN Films

Vad passar bättre i dessa tider än att streama lite film hemma i soffan? Filmen The Huntress: Rune of the Dead som hade biopremiär i oktober 2019 finns nu att hyra hos flera av de större streamingtjänsterna (se vilka i slutet av inlägget). Trots filmens namn så är det faktiskt en svensk/amerikansk produktion som är inspelad i Sverige, regisserad av Rasmus Tirzitis. När filmen nu finns tillgänglig för alla så tänkte jag passa på att recensera den. Och inte nog med det, jag har även fått intervjua regissören för att få veta mer om filmen. Jag vill bara börja med…

Review Overview

Betyg

90

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.