The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Katniss Everdeen tar äntligen striden till President Snows Capitol och The Hunger Games-serien når sin ändhållplats. För många är det bitterljuvt när en filmserie når sitt slut men samtidigt vill alla fans veta hur det går för sina favoritkaraktärer. Avslutar Mockingjay Part 2 filmserien med ett utropstecken eller ett jaha?

SS_D142-42501.dng

Trots att jag har aldrig har varit något större fan av The Hunger Games-serien så måste jag säga att jag lämnade biografen med ett förvånansvärt positivt intryck. I detta avslutande kapitel känns varenda scen mer laddad och mer betydelsefull än när vi först såg Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) i The Hunger Games för några år sedan. Det går inte säga något annat än att det var ett genidrag att huvudrollen tilldelades Jennifer Lawrence, vem hade kunnat veta att hon till idag skulle hunnit utvecklas så mycket som skådespelerska? Lawrence bär filmserien fram till sitt slut och under resans gång hinner hon både underhålla och beröra oss tittare.

thgp2c

Mockingjay Part 2 tar vid där förra filmen slutade, Katniss Everdeen håller på att läka efter Peetas (Josh Hutchersons) överfall. Gale (Liam Hemsworth), Haymitch (Woody Harrelsson) och de andra i motståndsrörelsen håller på att förbereda sig inför sista steget i frihetskriget, invasionen av Capitol. Katniss och alla hennes vänners liv hänger på att hon genom sitt ofrivilliga ledarskap skall kunna leda motståndsrörelsen till frihet från president Snows tyranni. Samtidigt som Katniss försöker nå Snow i sitt huvudkvarter lever hon i ovisshet. Kan hon lita på Peeta efter överfallet i förra filmen? Hur många liv krävs det för att Panem till sist skall bli ett fritt land? Filmens berättelse tar inte allt för många okonventionella svängar men snöar inte heller in sig i för många klyschor. Det mest förutsägbara beslutet Katniss tar i filmen försöker filmskaparna inte ens hymla om, alla vet vad hon kommer att välja…

thgp2b

Skådespelarna i filmen levererar stabila insatser allihopa, något som kan kännas ovanligt i en filmserie av denna storleken. Karaktärsutvecklingen blir knapphändig om du väljer att bara titta på denna specifika filmen eftersom Katniss Everdeen nu är precis där hon behöver vara för att nå sitt mål. Om du ser på Katniss utveckling över hela filmserien har hon tagit stora kliv ifrån där hon var på ruta 1. Peeta och Gale har funnits där hela vägen vid hennes sida men de har gjort två olika resor.  Många av filmens andra sidokaraktärer är rätt platta och fyller bara upp sin plats för att sedan försvinna någonstans längs resans gång. Med detta sagt är det en häftig rollista filmen har och det känns lite olustigt att återse Philip Seymour Hoffman för ett sista hejdå. Filmskaparna har inte hanterat skådespelarens bortgång på ett helt naturligt sätt, vilket gör att skådespelarens karaktär Plutarch framstår som en aning konstig.

thgp2d

Regissören Francis Lawrence levererar en nagelbitande och vacker avslutning till The Hunger Games-serien, Mockingjay Part 2 är en av de mer underhållande storfilmerna som släppts på bio i år. Som tittare får du action, närhet, skräck och underhållning innan eftertexterna hinner börja rulla. Kan helt ärligt säga att jag inte trodde att filmen skulle beröra mig något särskilt i min biostol men jag får helt enkelt erkänna att jag hade fel. Där en del av årets andra kioskvältare har känts uddlösa visar Mockingjay Part 2 att även storfilmer kan hantera djupare frågor kring moral, liv och död.  Lawrence levererar ett värdigt slut till en välomtyckt filmserie samt en film som många kommer att minnas när filmåret summeras.

Fotnot: Filmen har premiär imorgon 18 november.

Katniss Everdeen tar äntligen striden till President Snows Capitol och The Hunger Games-serien når sin ändhållplats. För många är det bitterljuvt när en filmserie når sitt slut men samtidigt vill alla fans veta hur det går för sina favoritkaraktärer. Avslutar Mockingjay Part 2 filmserien med ett utropstecken eller ett jaha? Trots att jag har aldrig har varit något större fan av The Hunger Games-serien så måste jag säga att jag lämnade biografen med ett förvånansvärt positivt intryck. I detta avslutande kapitel känns varenda scen mer laddad och mer betydelsefull än när vi först såg Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) i The Hunger Games för några år…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.