The Hunger Games: Catching Fire

21

The Hunger Games: Catching Fire är andra filmen i den otroligt populära bok- och filmserien Hunger Games och den släpps nu på DVD och Blu-ray. Böckerna och filmerna älskas av fansen och hyllas av recensenterna världen över. Den första filmen the Hunger Games gillades av våra recensenter som såg kvalitéer och potential. Nu har en av recensenterna sett uppföljaren The Hunger Games: Catching Fire och han är besviken!

Katniss och Peeta, vinnarna av det 74:e hungerspelen, åker runt på en segerturné i de tolv distrikten. De märker snart att missnöjet mot diktaturen pyr och att det finns ett växande motstånd som är nära att explodera ute i distrikten. Katniss och Peeta ses som hjältar bland folket i distrikten då de gick mot diktaturens ramar i spelen och vägrade döda den andra. Under sin segerturné får de se hur folk öppet protesterar mot förtrycket, men också hur detta slås ned av de ledande. Diktatorn president Snow oroas av hur folket verkar hylla Katniss och Peeta och han utropar att de 75:e spelen ska bli speciella – det ska vara segrarna från de tidigare spelen som ställs mot varandra. Snow önskar rensa ut de potentiellt farliga bland dem. Katniss och Peeta blir så klart framlottade som sitt distrikts representanter och de skickas på träningsläger tillsammans med de andra distriktens utvalda. Snart startar det 75:e spelen och kampen på liv och död tar åter sin början.

19

Jag kan direkt avslöja att jag tycker andra del i filmserien är klart svagare än den inledande filmen. De farhågor som jag uttryckte i min recension av the Hunger Games besannades tyvärr. Samtidigt har flera av de kvalitéer som fanns i den första filmen inte lyckats överleva in i the Hunger Games: Catching Fire! För det första så är berättandet och karaktärsuppbyggandet mycket svagare, det är knappt man lär känna de nya karaktärerna i filmen. Berättandet i helhet är också mer forcerat och episodiskt där det finns luckor som borde ha fyllts in av berättandet och relationer och skeenden som bara sveper förbi utan djup och substans. Det känns långa stunder som att filmens fokus inte riktigt är klart för de som gör filmen. Det är för mig uppenbart att regissören Francis Lawrence inte gjort ett lika bra jobb med denna film som Gary Ross gjorde med den förra. En bidragande orsak är säkert att Suzanne Collins (författarinnan till böckerna som filmerna baseras på) inte varit alls lika delaktig i denna film. I första filmen var hon med och skrev manuset och hon fanns med under inspelningarna som ett stöd. Detta fantastiska stöd har alltså Francis missat och det märks tyvärr på ett negativt sätt.

Det är också ännu mindre tydligt att hungerspelen faktiskt är en TV-sänd mega-produktion som ses av folk ute i distrikten. Man får egentligen bara se hur president Snow påverkas av det han ser när han tittar på sändningarna och det blir ännu mindre intressant då hela biten med jämförelsen med vår tids TV-program med reality-TV av alla dess former är så gott som borta. Den samhällskritik som the Hunger Games genomsyrades av är som bortblåst om man inte har rejält med fantasi och tolkar saker långt utöver vad som presenteras. Det handlar mer om att underhålla oss tittare än något annat. Detta är också tydligt i hur dramatiken före och under hungerspelen byggts upp. Innan spelen drar igång tränar deltagarna och de bildar allianser men detta skildras rent ut sagt dåligt i filmen. Själva spelen är sedan klart mer hi-tech än i förra filmen och det är många av de tävlande som dör av faror i själva miljön där hungerspelen utspelar sig och inte i strider med andra tävlande. Detta kanske är menat som en intressant tvist men jag tyckte det gjorde det hela mindre intressant då den moraliska aspekten tagits bort.

04

Jennifer Lawrence (Du gör mig galen!, House at the End of the Street) är denna filmseries galjonsfigur, och en av Hollywoods populäraste skådespelerskor just nu. Hon verkar likna sin rollfigur Katniss en hel del privat. Hon vägrar till exempel följa normer i Hollywood och hon säger vad hon vill i intervjuer. Hon är också en bra skådespelare, det är därför synd att hon inte ges mer utrymme att visa detta. Sedan gör Philip Seymore Hoffman en av sina sista roller i denna film och han är bra men har en rätt liten roll. Regissören Francis Lawrence har tyvärr valt att göra en mer vanlig Hollywood action av detta i grunden spännande tema. Tyvärr är det han som också ska regissera de två avslutande delarna i filmserien The Hunger Games: Mockingjay del 1& 2. Tyvärr tror jag att det innebär en fortsatt spiral nedåt i kvalité, men jag blir hemskt gärna motbevisad. Så är filmen sevärd? Jo, det är den väl i slutändan, men det bör ske en uppryckning i de kommande filmerna om denna rekommendation ska stå kvar.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.