The Hummingbird Project

En film om två kusiner som bestämmer sig för att bygga en fiberlinje i en rak linje för att spara några millisekunder och på så sätt tjäna miljarder på börsen. Låter inte som din vanliga film och det är inte The Hummingbird Project eller.

Kusinerna Anton och Vincent jobbar inom IT på Wall Street med att försöka optimera så att transaktioner skall gå så fort som möjligt. Detta för att bolagen skall tjäna pengar före alla andra. Men ingen av dem trivs med det. Som söner till ryska immigranter så står de med ena benen i den amerikanska kultur och den andra i den ryska. Framförallt Vincent söker efter en mening med sitt liv och bestämmer sig för att bygga en fiberlina åt en riskkapitalist, från Kansas till New York som skall spara 1 millisekund och göra dem rika. Men det är Anton som är geniet som han måste få med sig.

The Hummingbird project är en märklig film. Ett drama om IT inom finanssektorn är redan där ett ämne där tittare får kämpa för att hålla intresset uppe. När sedan huvudpersonerna sitter och viskar upphetsat om en millisekund så får man verkligen kämpa för att finna detta intressant. Men det finns mer under ytan här. Vincent drivs av att bevisa något för sin döde far, att han är mer än vad denne trodde. Han har också magcancer vilket han ignorerar när han sätter igång sitt projekt. Han är beredd att gå över lik, inklusive sitt eget för att få det han vill. Men han är samtidigt också den minst sympatiske personen i hela filmen. Vincent är en genuint otrevlig människa som det är svårt att känna sympati över. Kanske också för att Jesse Eisenberg spelar honom med den dryghet som brukar personifiera personer han spelar. Det som fungerade bra i the Social Network fungerar inte alls här.

Anton, spelade av Alexander Skarsgård, är mer en filosoferande människa. Han är intresserad av att lösa problemet. Han gillar utmaningen och att knäcka koden. Han trivs inte alls i storstaden och drömmer om ett litet hus på landet där han kan bo med sin fru och barn. Han är betydligt mer nedtonad och intressant än Vincent. En karaktär vi bryr oss om. Tyvärr kan jag inte säga det för resten av historien.

Regissören Kim Nguyen har inte så mycket mer att berätta och det han berättar är inte så intressant. Synd för man kan ana lite potential mellan raderna. Nu blir det mest en film som är en axelryckning och känns mer som något som Netflix köpt upp billigt på någon filmfestival någonstans än en intressant film.

En film om två kusiner som bestämmer sig för att bygga en fiberlinje i en rak linje för att spara några millisekunder och på så sätt tjäna miljarder på börsen. Låter inte som din vanliga film och det är inte The Hummingbird Project eller. Kusinerna Anton och Vincent jobbar inom IT på Wall Street med att försöka optimera så att transaktioner skall gå så fort som möjligt. Detta för att bolagen skall tjäna pengar före alla andra. Men ingen av dem trivs med det. Som söner till ryska immigranter så står de med ena benen i den amerikanska kultur och…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.