The Horus Heresy: Betrayal at Calth (Early Access)

Om du är bekant med brittiska Games Workshops Warhammer 40 000, är du troligtvis också bekant med The Horus Heresy. Ett massivt inbördeskrig som ägde rum cirka 10 000 år före handlingen i ovannämnda universum. Även om Warhammer 40 000 främst är känt som ett figurspel, finns det även tillgängligt i film-, brädspels- och bokformat. Nu håller amerikanska Steel Wool Studios på att utveckla ett turbaserat strategispel för PC och VR. Vi har fått möjlighet att testa Early Access-versionen av spelet som ger tillgång till första akten i enspelarläget samt player versus player i multiplayer.

Space Marines slåss mot Space Marines när World Bearer-legionen vänt sig mot sina egna bröder  i Ultra Marines-legionen. På planeten Calth påbörjar World Bearers en mörk ritual som tvingar de båda legionerna att ta sin konflikt till arkologierna under planetens yta. Utgången av konflikten kommer att förändra universum som Imperiet känner det. Berättelsen är baserad på brädspelet med samma titel. Att Games Workshops egna Black library-författare Rob Sanders har varit med i arbetet med storyn gör nog de flesta fans av Games Workshop tillfredsställda. När hela spelet är färdigt kommer det att innehålla 24 scenarier att kriga sig igenom. I denna early access-version på Steam får ni nöja er med den första akten.

The Horus Heresy: Betrayal at Calth är ett turbaserat strategispel där du som spelare tar kontrollen över en grupp genetiskt modifierade krigare. Från mer mindre erfarna Space Marines till veteraner, terminators och större krigsfordon. Spelet visar prov på att det är en lovande idé men det känns, som många andra early access-titlar, en aning ofärdigt. Spelinterfacet känns en aning ostabil men huvudupplägget kommer att kännas bekant för er som har provat brädspelet. Varje spelare aktiverar en enhet i taget och utför en handling, därefter blir det den andre spelarens tur och sen turas man om tills rundan är klar. Så fortsätter det tills den ena spelaren vunnit eller ett visst antal rundor spelats. För att göra spelet mer intressant kan man modifiera sina styrkor och välja vilka enheter man vill ha med och vilka vapen och andra uppgraderingar de ska ha. Detta gör så att spelet blir intressantare att spela i längden då man kan variera sina styrkor.

En av spelets många häftiga funktioner är att det, som tidigare nämnt, har stöd för VR. Både Oculus Rift och HTC Vive stöds i dagsläget. Vi testade The Horus Heresy: Betrayal at Calth med ett Oculus rift-headset och även utan. Även om det är sjukt häftigt att stå bredvid en Space Marine, Terminator eller att stå på en balkong och titta på en gigantisk krigsmaskin, framstår dock funktionaliteten mest som en bonus. Spelet fungerar i nuläget egentligen bättre utan VR-headset där man kan få en ordentlig överblick över krigsskådeplatsen.

Spelet har även stöd för ett flerspelarläge där spelaren väljer mellan att spela som Ultra Marines eller World Bearers. Även i detta läge finns det stöd för VR (även om det inte är ett krav för att ni skall kunna spela med eller mot varandra). Med andra ord, det går att spela på pc med eller utan Oculus Rift och HTC Vive. Skillnaden blir vilket perspektiv du har som spelare.

Beroende på val av pris och hur det färdiga The Horus Heresy: Betrayal at Calth artar sig, kan detta bli ett riktigt kul spel för alla fans av Games Workshops universum. Även om detta inte är spelet som tar gamingvärldens VR-stöd till sin spets, är det en häftig funktion om du har ett VR-headset att tillgå. Ta gärna en titt om du är intresserad av Games Workshops Warhammer 40000/Horus Heresy settings, om du gillar brädspel, eller bara tycker det är häftigt med VR. Det skall bli spännande att följa utvecklingsprocessen!

Fotnot: Spelet finns snart tillgängligt via Steam Early Access

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.