The Hitman’s Bodyguard

Om The Hitman’s Bodyguard hade släppts på 1980- eller 1990-talet hade ingen höjt på ögonbrynen. År 2017 är actionfilmer för 15 år och uppåt inget som det kryllar av på biograferna. Efter Deadpool och Logan har filmbolagen kanske äntligen insett att barnförbjudet faktiskt kan locka till sig en biopublik. The Hitman’s Bodyguard är inte årets mest originella film hittills, det är dock en av de roligaste.

Berättelsen är enkel, huvudkaraktärerna skall ta sig från punkt a till b utan att bli dödade. I detta fallet är punkt b en rättegång vid internationella domstolen i Haag. Huvudkaraktärerna är skyddsvakten Michael Bryce (Ryan Reynolds) och Lönnmördaren Darius Kincaid (Samuel L. Jackson). Michael Bryce blir inkopplad för att på ett ”säkert” sätt ta Kincaid till Haag för att vittna mot Vitrysslands diktator Vladislav Dukhovich, spelad av filmskurksveteranen Gary Oldman. Filmens huvuduppdrag kryddas med att de båda huvudrollerna båda har komplicerade kärleksförhållanden som visar sig kunna påverkas av uppdraget de är på väg att utföra.

Filmens regissör Patrick Hughes och manusförfattaren Tom O’Connor visar prov på att en film inte behöver vara nyskapande eller särskilt komplicerad för att underhålla. Må vara att filmens story är lövtunn, men de häftiga actionsekvenserna och humorn sitter mitt i prick. När filmen startade undrade jag vad det var för uselt soundtrack de hade skrapat ihop. Under filmens gång vinner den över dig med klassiker som Lionel Richies Hello och Foreigners I wanna know what love is. Låtarna används för liknande komisk effekt som musiken i Tim Millers Deadpool.

Kemin mellan Samuel L. Jackson och Ryan Reynolds är vad som lyfter The Hitman’s Bodyguard från att vara en ”direkt till dvd”-titel till en solid action/komedi värd att se på bio. Det strålar igenom att de båda skådespelarna har haft jäkligt kul tillsammans under inspelningen. Alltifrån metahumor om Samuel L. Jacksons språkbruk i film till fysiska skämt med Reynolds som flyger igenom bilrutor, majoriteten fungerar. Titta särskilt efter filmens tillbakablickar kring hur de båda huvudkaraktärerna träffat sina respektive kärleksintressen.

Om du har sett filmens trailer vet du i princip vad du har att vänta dig, en hysterisk action/komedi med två stabila skådespelare i högsta hugg. Filmen känns å ena sidan som ett rent o skärt beställningsjobb, men å andra sidan är det en kompromisslös actionfilm med riktigt underhållande inslag. The Hitman’s Bodyguard är en actionrökare för alla som gillade Deadpool, The Expendables eller varför inte en gammal Samuel L. Jackson-bekant klassikerserie som Die Hard?

Om The Hitman's Bodyguard hade släppts på 1980- eller 1990-talet hade ingen höjt på ögonbrynen. År 2017 är actionfilmer för 15 år och uppåt inget som det kryllar av på biograferna. Efter Deadpool och Logan har filmbolagen kanske äntligen insett att barnförbjudet faktiskt kan locka till sig en biopublik. The Hitman's Bodyguard är inte årets mest originella film hittills, det är dock en av de roligaste. Berättelsen är enkel, huvudkaraktärerna skall ta sig från punkt a till b utan att bli dödade. I detta fallet är punkt b en rättegång vid internationella domstolen i Haag. Huvudkaraktärerna är skyddsvakten Michael Bryce (Ryan Reynolds) och Lönnmördaren Darius Kincaid…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.