The Guilt Trip

En road trip från New York till San Francisco med mamma som andrepilot är vad The Guilt Trip erbjuder. Ett par skratt dyker upp längs vägen och du får se Grand Canyon.

The Guilt Trip 01

Det var längesedan jag såg  Barbra Streisand i någon film och jag funderar över ifall jag sett henne i något annat än Tidvattnets furste, Go’dag yxskaft? och Funny Girl? Seth Rogen har sedan han dök upp i The 40 year old virgin varit med allt möjligt och har varit en självklar kugge i Judd Apatow-maskineriet. Regissören Anne Fletcher har många strängar på sin lyra och är bland annat även skådespelerska och danskoreograf. Hon har regisserat The Proposal och 27 Dresses, båda romantiska komedier, men The Guilt Trip är ingen romantisk komedi utan fokuserar på ett mor-son förhållande och försöker vara en komedi med ett budskap.

Andy Brewster (Seth Rogen) är en ung kemist som har uppfunnit en ny miljövänlig rengöringsprodukt. Han försöker sälja produkten själv, men han är mer kemist än säljare och det går minst sagt uselt, även om produkten är den bästa uppfinningen sedan skivat bröd. Med sina sista slantar planerar han göra en road trip för att sälja in produkten till de stora kedjorna som Walmart och Costco. Innan avfärd besöker han sin tjatiga mamma Joyce (Barbra Streisand) som avslöjar en hemlighet från sitt förflutna. Mot bättre vetande bjuder han med henne på resan, och självklart kommer saker och ting inte gå så smidigt. Andy misslyckas med sina försök att sälja in produkten och under tiden spelar Joyce ut hela sitt register som jobbig judisk mamma. Vad mamman inte vet är att Andy försöker få henne att återförenas med sin tonårskärlek i San Francisco. Om hon blir glad, kanske han får lite ro.

The Guilt Trip 02The Guilt Trip är som hushållsost. Den går att äta, den är lite seg och den smakar inte mycket. Frågan är hur kul är det i längden? Det är synd, för filmen har massor med potential men den vet inte riktigt vad den ska ta vägen. Manusförfattaren Dan Fogelman har använt sitt eget liv som inspiration till manuset och tog sin mor på exakt samma resa innan det skrevs. En kul idé men Fogelman får det aldrig att hänga ihop, utan filmen skulle lätta kunna klippas ner till ett antal 20 minuters sitcom-avsnitt med påklistrat skratt för att vi ska veta när vi ska skratta.

Barbra Streisand är en förbannat duktig skådespelerska och snabbtänkta komedier är hennes grej. Att para ihop henne med Seth Rogen, som i och för sig är mer känd för underbältethumor, skulle kunna vara ett genidrag om man släppte loss de båda med en rappare och tuffare dialog. Nu känns de båda tyglade och Rogen lägger alldeles för mycket energi på att visa att Andy är en slagen person. Streisand, även om hon är 70 år, förväntar jag mig betydligt mer av än en judisk mamma-stereotyp. För vad är en komedi med endast några få skratt?

The Guilt Trip 03

När filmen skulle släppas på bio ändrades releasedatumet vid flera tillfällen och dessutom ersattes titeln. Inget bra tecken, varken för filmen eller Seth Rogen som inte har haft några större framgångar med Apatow-gänget de senaste två åren. Även om Rogen och Streisand fungerar relativt bra som mor och son är manuset så förutsägbart att det är beklämmande och dessutom fyllt med stereotyper. Inget som gör att publiken kommer sukta efter mer av Rogen i alla fall.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.