The Grinch

Minion-skaparna, Illumination, släppte i fjol ut sin egen tolkning av Grinchen, en älskad julsaga av den kända barnboksförfattaren Dr. Seuss. Kortfattat handlar filmen om den utstötta Grinchen som över allt annat, helt tvärtemot mig själv, hatar julafton så mycket att han bestämmer sig för att stjäla den. Tillsammans med sin söta hund Max sätter han planen i verket.

Sist vi såg en nytolkning av denna julfilm var år 2000, då formen av en svalt mottagen live action-film spelad av Jim Carrey som den gröna huvudkaraktären. Denna gången är filmen datoranimerad och det är Benedict Cumberbatch som lånar ut sin röst åt denna grönfluffiga julmarodör. Faktum är att det faktiskt hade varit svårt för mig att veta att detta var Cumberbatch om jag inte hade läst till mig informationen i förväg. Han förställer verkligen sin röst till oigenkännlighet på ett strålande vis. Cumberbatch blir synonym med Grinchen med en starkt övertygande rolltolkning. Även den unga men redan erfarna skådespelerskan Cameron Seely (känd i bland annat The Greatest Showman) gör ett jättebra jobb med att göra Cindy-Lou’s röst hörd, filmens andra viktigaste karaktär. 

Cindy-Lou, som är Grinchens motpol, är en ganska varm och rar karaktär i den här filmen. Till skillnad från tidigare nämnda film från 2000 är hon här inte överdrivet sockersöt-sliskig och hjälplös. Här vill hon hjälpa sin mamma i vardagen och det är en fin och osjälvisk önskan. Med hjälp av sina vänner försöker hon därför få tag på jultomten som är den enda som kan hjälpa henne. Detta är dock en sidogrej i filmen som jag inte vidare bryr mig ett dugg om, även om jag tycker att Cindy Lou är en varsamt avdammad karaktär. Hennes kompisar är däremot platta som pannkakor och bidrar väldigt lite till något av intresse för denna klassiska julsaga. Det är bara en grupp “coola kids” som ska agera lite komiska inslag men varken humorn eller syftet med dem går hem hos mig. En karaktär som däremot fungerar betydligt bättre på den komiska planet är Grinchens hund och trogna följeslagare Max. Han är både rar och i överlag kul att följa filmen igenom.

Filmens styrka, som verkligen får varma julkänslor att bubbla i mitt hjärta, är hur otroligt bländande och vackert designad den är. Samtliga miljöer är visuellt storslagna och fullproppade med mängder av små färggranna detaljer. Dr. Seuss försiktigt kantiga design har tydligt inspirerat miljöerna och det fungerar otroligt bra. Föreställ er att det vackraste julkortet ni någonsin sett skulle få liv så kanske ni får en uppfattning om hur mysig och julig Illuminations Grinchen är på ytan. Det är ett sant nöje och privilegium att låta mina ögon få bada i detta i över en timme. 

Vare sig du redan har sett en film med Grinchen eller inte, vill jag avsluta med att säga att även denna version är värd en kik. Den är kanske inte mer än på sin höjd någorlunda nyskapande och någorlunda rolig, men den är fortfarande otroligt mysig och levererar julstämning i mängder. Och julstämning är i alla fall vad jag söker efter i mina julfilmer.

Minion-skaparna, Illumination, släppte i fjol ut sin egen tolkning av Grinchen, en älskad julsaga av den kända barnboksförfattaren Dr. Seuss. Kortfattat handlar filmen om den utstötta Grinchen som över allt annat, helt tvärtemot mig själv, hatar julafton så mycket att han bestämmer sig för att stjäla den. Tillsammans med sin söta hund Max sätter han planen i verket. Sist vi såg en nytolkning av denna julfilm var år 2000, då formen av en svalt mottagen live action-film spelad av Jim Carrey som den gröna huvudkaraktären. Denna gången är filmen datoranimerad och det är Benedict Cumberbatch som lånar ut sin röst…

Review Overview

Betyg

60

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.