The Greatest Showman (4K UHD)

I The Greatest Showman går Hugh Jackman tillbaka till sina rötter i en roll som låter honom både sjunga och dansa. Fjolårets succé, La La Land, bröt trenden kring att musikaler under de senaste åren främst använt sig av tidigare skriven musik. The Greatest Showman fortsätter på samma bana. Michael Gracey har skapat en extravagant musikal baserad på underhållningsentreprenören Phineas Taylor Barnums liv. Frågan är om den även får dig att vilja sjunga och dansa?

Phineas Taylor Barnum (Hugh Jackman) hade en tuff uppväxt utan vare sig föräldrar eller pengar. Lyckan vänder först när Phineas träffar rikemansdottern Charity (Michelle Williams) och blir blixtförälskad. Trots flickans far, som inte uppskattar en föräldralös fattig pojkes närmanden, lyckas Barnum med att vinna Charitys hjärta. De växer upp, gifter sig och skaffar barn. Livets lycka har dock en tendens att te sig som en bergochdalbana, med andra ord står Phineas snart utan jobb när företaget han arbetar för går i konkurs. Valen är få och familjen måste försörjas på något sätt. De flesta hade försökt hitta ett nytt jobb, men inte Phineas Taylor Barnum. Han bluffar sig till ett rejält lån hos banken och börjar sin resa inom underhållningsbranschen som så småningom leder honom till den framgång han är ihågkommen för idag. Men kan P.T Barnum vända sig från rampljuset när det väl nått honom och hur påverkar det människorna runtomkring honom?

Filmens handling är långtifrån lika komplex som Phineas Taylor Barnums liv var i verkligheten. Stora portioner utelämnas eller inkorporeras genom sångnummer som fungerar som långa musikvideor där skeenden i cirkusdirektörens liv visualiseras. Detta är dock fullt möjligt att förlåta i en musikal som skall avhandla ett helt människoliv på 1 timme och 45 minuter. Däremot bör filmens musik och handling existera i en balans som inte exkluderar varandra. Stundtals känns filmen som ett montage av musikvideor snarare än en musikalfilm. Filmens biroller har svårt att hitta andrum mellan sångerna och fokuset som ligger på Barnums liv. Zac Efron, Rebecca Ferguson, Michelle Williams och hela teatersällskapet får slåss om smulorna för det här är Jackmans film.

Skådespelarna gör bra rollprestationer men i flera framträdanden låter sångrösterna onaturliga och auto-tunade. I en musikal är det okej om rösterna spricker emellanåt, rentav trevligt i förhållande till en ton som bara håller efter digitalt efterarbete. Tillvägagångssättet är osmickrande för Benj Paseks och Justin Pauls låtskrivande som håller hög klass. Pasek och Paul skrev även musiken till, tidigare nämnda, La La Land.

Graceys The Greatest Showman försvagas utav att den inte vågar förlita sig helt på Barnums fantastiska liv och Paseks och Pauls musik. Filmen, likt musiken, har polerats till den grad att ytan blir svår att penetrera. De ögonblick handlingen trots allt når igenom är det inte tillräckligt för att skapa det djup som en blivande klassiker kräver. Jag låter mig inte bli förblindad av ljuset som Phineas Taylor Barnum men likt förbannat växer filmen vid ett andra återbesök. Flera av låtarna är riktigt bra och har hittat hem till mina spellistor. The Greatest Showman är ett lyckopiller som värmer hjärtat och öronen.

Utgåvan: En film som har färdigställts i 4K och även fått en härlig färgrik men balanserad HDR-behandling kan bli precis så här bra. The Greatest Showman ligger i toppskiktet av nyproducerade filmer som har släppts på 4K Ultra HD Blu-ray. Utgåvan levereras med en grym ljudmix på ett Dolby Atmos-spår och även Blu-ray-utgåvans 7.1 spår. Sångnummer, dansnummer och musik i en musikal har aldrig presenterats bättre än så här. Extramaterialet är omfattande och består av korta dokumentärer, kommentarsspår, fotogalleri med mera.

I The Greatest Showman går Hugh Jackman tillbaka till sina rötter i en roll som låter honom både sjunga och dansa. Fjolårets succé, La La Land, bröt trenden kring att musikaler under de senaste åren främst använt sig av tidigare skriven musik. The Greatest Showman fortsätter på samma bana. Michael Gracey har skapat en extravagant musikal baserad på underhållningsentreprenören Phineas Taylor Barnums liv. Frågan är om den även får dig att vilja sjunga och dansa? Phineas Taylor Barnum (Hugh Jackman) hade en tuff uppväxt utan vare sig föräldrar eller pengar. Lyckan vänder först när Phineas träffar rikemansdottern Charity (Michelle Williams) och blir blixtförälskad. Trots flickans…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.