The Great Wall

Den kinesiska marknaden blir en allt viktigare marknad för Hollywood, vi har redan sett flera stora filmer som delvis utspelar sig i Kina, filmer som har exklusiva scener när de visas i Kina och karaktärer gjorda för den kinesiska publiken skall identifiera sig med dem. Så när Zhang Yimou gör sin första film i Hollywood med Matt Damon i huvudrollen är det inte konstigt att den utspelar sig i Kina och innehåller mycket dialog på kinesiska.

Vi har skrivit om filmen tidigare, läs den recensionen här: http://filmfenix.se/the-great-wall/, för handlingen. Jag kommer att fokusera på mina åsikter om filmen. När Zhang Yimou gör film så förväntar man sig vissa saker. Det är ändå personen som gjort Hero, House of Flying Daggers och Curse of the Golden Flower. Men precis som Flowers of War verkar Zhang inte riktigt bekväm att ha engelsktalande skådespelare runt sig. Det blir inget flyt i filmen och många scener känns ovanligt stela. Det är färgglatt genom hela filmen men aldrig särskilt intressant.

Och framförallt denna största synd av dem alla, det är tråkigt. Här har vi en film om hur kinesiska muren skyddar landet från hemska monster som landat på jorden med en meteorit och hur man utvecklat ett synnerligen avancerat och fantasifullt försvar för att skydda sig. Vi har bungiehoppande kvinnor med spjut, män med sköldar som kan användas som kastvapen och en massa kreativa saker men när väl blir strid kväver jag en gäspning. Det är som att Zhang aldrig riktigt får till det, kanske beroende på att skådespelarna inte är lika skickliga i kampsport som Jet Li och Maggie Cheung, Matt Damon känns mest klumpig när han snubblar runt för att lära sig sammanhållning istället för individualism.

För den kinesiska propagandan lyser igenom hela filmen. Här dansar man försiktigt runt förbjuda ämnen och pratar gärna om styrka i kollektivet. Zhang som i början av sin karriär på 90-talet var känd för sina regimkritiska filmer har de sista 15 åren svängt totalt och verkar ha sålt sin själ för att få göra film. Känns märkligt att sitta och titta på en usel film som denna och inse att samma person gjorde Raise the Red Lantern en gång i tiden.

2019 räknar man med att Kina kommer vara den största marknaden när det gäller film så det är lika bra att i förbereder oss på att Hollywood kommer fortsätta producera denna typ av skräp i förhoppning om att locka tittare i det stora landet i öster.

Den kinesiska marknaden blir en allt viktigare marknad för Hollywood, vi har redan sett flera stora filmer som delvis utspelar sig i Kina, filmer som har exklusiva scener när de visas i Kina och karaktärer gjorda för den kinesiska publiken skall identifiera sig med dem. Så när Zhang Yimou gör sin första film i Hollywood med Matt Damon i huvudrollen är det inte konstigt att den utspelar sig i Kina och innehåller mycket dialog på kinesiska. Vi har skrivit om filmen tidigare, läs den recensionen här: http://filmfenix.se/the-great-wall/, för handlingen. Jag kommer att fokusera på mina åsikter om filmen. När Zhang…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Nog är det en riktig soppa men som söndags äventyrs film duger den fint. Hade aldrig sett den på bio eller köpt den till hyllan dock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.