The Great Muppet Caper

The Great Muppet Caper såg världens ljus en kort tid efter att det sista avsnittet av The Muppet Show visats. Eftersom samarbetet med en utomstående regissör inte hade varit friktionsfritt (så säger ryktet) i The Muppet Movie valde grodan Kermit, Jim Henson, att regissera filmen själv. I Sverige fick den titeln Mupparnas nya äventyr.

Kermit, Fozzie och Gonzo ska för en tidnings räkning resa till London och intervjua kläddesignern Lady Holiday. Den rika damen har blivit rånad och kommer att bli det igen. Våra tre muppar ska ta reda på vem förövaren är och tar in på Happiness Hotel, som inte alls är den bordell det låter som, där de träffar ett gäng andra muppar. Dock inte Miss Piggy. Hon jobbar som Lady Holidays receptionist och utger sig för att vara sin chef när Kermit dyker upp.

Jim Henson ville utveckla sitt arbete med dockor och skulle på 80-talet göra några filmer som inte alls hade med Mupparna att göra. Kanske hade han sina tankar på dessa andra projekt när han gjorde The Great Muppet Caper för filmen är inte särskilt inspirerande. Musiken är tråkig och det finns inte ett enda skämt som håller, med undantag för scenen med John Cleese och den misstänker jag att han själv ligger bakom snarare än manusförfattarna. Faktum är att scenen med Neville (John Cleese) gör filmen sevärd. Det enda som händer i scenen är att Neville äter middag med sin fru Dorcas (underbara Joan Sanderson som spelade den halvdöva kvinnan Mrs. Richards i det bästa avsnittet av Pang i bygget) som pratar om vädret.

Förutom att det alltid är roligt att se Mupparna är filmen inte direkt underhållande. Fokus har legat på att undersöka möjligheterna med dockorna och göra sånt som kanske inte kunde göras i TV-serien. Men de spektakulära dansnumren och bilkörandet kan aldrig ersätta Mupparnas charm. Eftersom handlingen och skämten är så tunna blir tekniken till och med distraherande för mig. Jag är en sån som aldrig undrar hur man gjort ett filmtrick utan bara accepterar att en groda kan cykla, men i The Great Muppet Caper fanns flera scener då jag började fundera på var Henson, Frank Oz och de andra hade gömt sig. Det är ett tecken på att jag inte hade särskilt kul. Lite förvånande är också att de fått in några smått sexistiska skämt under modevisningen i filmen. Jag hade högre tankar om Jim Henson än så.

The Great Muppet Caper såg världens ljus en kort tid efter att det sista avsnittet av The Muppet Show visats. Eftersom samarbetet med en utomstående regissör inte hade varit friktionsfritt (så säger ryktet) i The Muppet Movie valde grodan Kermit, Jim Henson, att regissera filmen själv. I Sverige fick den titeln Mupparnas nya äventyr. Kermit, Fozzie och Gonzo ska för en tidnings räkning resa till London och intervjua kläddesignern Lady Holiday. Den rika damen har blivit rånad och kommer att bli det igen. Våra tre muppar ska ta reda på vem förövaren är och tar in på Happiness Hotel, som inte alls…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.