The Godmother

brev

Det finns klassiska filmer som inte riktigt faller mig på läppen. Jag kan visserligen förstå deras storhet rent begreppsmässigt och acceptera att andra gillar dem. Gudfadern är en sådan film. Jag har den i filmhyllan. Till-och-med på blu-ray. Jag har försökt mig på att se den ett par-tre gånger, men varje gång tröttnat. Och jag har faktiskt till dags dato inte sett hela filmen till slutet.

Jag är inte döpt. Jag har alltså ingen gudfar eller gudmor i den kristna meningen. Mina föräldrar utsåg däremot ett par bekanta till gudfar och gudmor åt mig och min bror. Borgerliga gudföräldrar kanske man kan säga. På något sätt kom dessa personer trots att de var perifera i mitt liv ändå att betyda något. Min gudmor, som hette Åsa var konstnär. Mina föräldrar hade träffat henne och hennes make när de bodde i Stockholm under 60-talet. Åsa, men kanske framför allt hennes bror Bruno, betydde en hel del för mig under min uppväxt. Bruno var som ett barn som aldrig växt upp och hade alltid en massa saker för sig som imponerade på mig och min bror. Vi har sparat en massa brev som Åsa skrev. De i sig är fantastiska illustrerade berättelser (se bilden överst).

Tiden går och man tappar kontakten. Förra året fick jag för mig att googla på Åsa. Och det kom givetvis upp en del träffar eftersom hon varit konstnär och hennes verk och illustrationer fanns lite här och där. Plötsligt dök det upp en norsk kortfilm Stige med lyset som handlade om Åsa. Den är gjord av den unge norske filmaren Tor Edvin Eliassen. Filmen handlar om min gudmor och det som skulle bli hennes sista tid. Hon är svårt märkt av den cancer som så småning om ändar hennes liv.

Att se filmen betydde något för mig och blev en koppling till min uppväxt, trots att inget i den handlar om mig. Vill du också se den så finns den här.

[vimeo]https://vimeo.com/76766732[/vimeo]

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

One comment

  1. Fantastiskt kul att se filmen! Man kanske främst för dig och mig 😉
    // Jonas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.