The Girl in the Spider’s Web

När Stieg Larsson tragiskt gick bort 2004 50 år gammal hade han hunnit skriva klart Millennium-trilogin och lämna in den till förlaget. När böckerna och sedan filmerna blev en succé var det dags att försöka få hjulet att spinna vidare. David Lagercrantz fick uppdraget och skrev Det som inte dödar oss som nu har blivit film med namnet The Girl in the Spider’s Web (som boken heter på engelska).

Lisbeth Salander bor i Stockholm och hjälper utsatta kvinnor genom att ta hämnd på de män som skadar dem. En dag tar en man vid namn Frans Balder kontakt med henne. Han har utvecklat ett program åt NSA som han nu vill att Salander skall ta tillbaka. Han är rädd att de skall använda detta då det kan kontrollera satelliterna som styr alla kärnvapenmissiler. Men mörka krafter i skuggorna vill också åt programmet och snart står det klart att både Balder och Salanders liv är i fara.

Stieg Larsson böcker var intressanta och välskrivna, han hade en hel del idéer som han förmedlade via dem. Filmerna vattnade ner detta till mer habil underhållning och Lagercrantz har tagit fasta på detta när han skrev boken. Salander är nu en mörk hjälte som känns mer som en kvinnlig Bourne som är hacker än något annat. Fede Alvarez tar fast på detta och gör det bästa av situationen. Han låter filmen bli en hybrid mellan de senaste Bourne filmerna samtidigt som kärnan från de tidigare filmerna finns där. Det är en film man inte skall ställa så mycket frågor om utan snällt lämna hjärnan i dörren och bli underhållen. Alvarez har tidigare gjort skräckfilmer och vet hur man bygger spänning i individuella scener. Det gör att attacken på Salanders hem och en senare biljakt blir riktigt svettiga och har stort underhållningsvärde.

Sedan skall cred ges för att man spelat in stora delar av filmen i Stockholm. Vår huvudstad har aldrig sett vackrare ut på film och det är verkligen en bra reklam för Sverige. Man har också lagt in de små detaljerna, som att Salander röker svenska cigaretter. Sådan höjer filmen för mig. När man försöker att göra att filmen känns äkta och inte bara en yta som man lagt ovanpå en Hollywood-film. Stor eloge till Claire Foy som tar karaktären Salander och gör den till sin egen. Hon lyckas verkligen frammana den smärta och svärta som finns i karaktären och hur skör hon är samtidigt som hon är starkare än stål. Sverrir Gudnason gör kanske den bästa Michael Blomkvist vi har sett på duken hittills.

Jag kan inte påstå att The Girl in the Spider’s Web är stor filmkonst och tar mediet framåt. Men det är inte heller dåligt. Det är så där lagom bra och underhållande för en bio efter en jobbig arbetsvecka när man vill kunna engagera sig lagom mycket samtidigt som man tuggar sin popcorn. Så länge man vet vad man får så blir man inte besviken.

En andra åsikt av Kenny

Det jag gillar med The Girl in the Spider’s Web är det höga och actionfyllda tempot den kliver in i efter en sisådär 15-20 minuter och bibehåller under väldigt lång tid. Ur den bemärkelsen blir det aldrig riktigt tråkigt. Sedan finns det mindre smickrande komponenter, såsom att filmen till största del är inspelad i Berlin och att Lisbeth, som kollega Pär belyser, många gånger känns som en kvinnlig Bourne som är jagad av en ilsk agent som skjuter ner svenska poliser som om de vore prickskyttetavlor på Liseberg. För mig som inte läst boken var filmen ändå extremt förutsägbar. Jag tycker att trots det finns en förlaga som tittaren läst innan den sett filmen ska man som filmskapare kunna hålla på en del grejer så att filmen inte blir så förutsägbar även fast man egentligen vet vad som kommer att hända. Ni är nog med på vad jag siktar efter. Till skillnad mot kollega Pär tyckte jag dock att Gudnason gör en relativt tafatt tolkning av journalisten Blomkvist, men det kanske beror på att det här kändes som att karaktären tog flera kliv tillbaka och blev till en mindre biroll som knappt visar sig vara viktig alls för filmens utveckling.

När Stieg Larsson tragiskt gick bort 2004 50 år gammal hade han hunnit skriva klart Millennium-trilogin och lämna in den till förlaget. När böckerna och sedan filmerna blev en succé var det dags att försöka få hjulet att spinna vidare. David Lagercrantz fick uppdraget och skrev Det som inte dödar oss som nu har blivit film med namnet The Girl in the Spider's Web (som boken heter på engelska). Lisbeth Salander bor i Stockholm och hjälper utsatta kvinnor genom att ta hämnd på de män som skadar dem. En dag tar en man vid namn Frans Balder kontakt med henne.…

Review Overview

Betyg
En andra åsikt

55

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.