The Founder

The Founder är historien om Ray Kroc, som inte grundade McDonalds men var den som tog konceptet och såg till att det blev den jättekedja det är idag. Med sin snabbmatkoncept och familjevänliga restauranger var blev McDonalds snabbt en succé i USA. Men spelet bakom kulisserna är smutsigare än ni kan ana.

Ray Kroc är en ganska dålig försäljare som hela tiden söker nästa succé att sälja. Han verkar drivas av att få imponera på sina rika ”vänner” på golfklubben där han och hans fru ibland äter middag. När han är ute och säljer milkshakemaskiner råkar han snubbla över en lite restaurang i Kalifornien som heter McDonalds. Han imponeras av deras snabba service, enkla meny och familjevänliga attityd. Han övertalar bröder som driver dem att han skall få nyttja konceptet för franchise. De går motvilligt med på detta genom att teckna ett avtal där Kroc måste få alla ändringar på konceptet godkända av dem. Men Kroc tänker inte låta sådana små detaljer stå i vägen för framgång.

Ray Kroc är en skitstövel, ett riktigt rövhål som skiljer sig från sin fru bara för att han tror att han kan få en annan mans fru. Han framhäver sig också som personen som grundade McDonalds och försöker sitt bästa att sudda ut bröderna McDonald från företagets historia. Men han är också den amerikanska drömmen personifierad. Det är en intressant balans som regissören John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr. Banks), där man inser att Ray inte är en trevlig person men samtidigt motvilligt imponeras man av hans driftighet. Och kanske ett nödvändigt porträtt, hur många gånger har inte framgångsrika män målats upp som helylle killar som drivas av ambition och moral? Ray kanske visar den riktiga bilden av den amerikanska drömmen, för att lyckas måste du vara beredd att gräva graven för dina konkurrenter och putta ner dem.

Michael Keaton gör ett ruskigt bra porträtt av Ray Kroc, lätt alkoholiserad och tjurskallig är det en roll som Keaton verkar trivas i. Han har förmågan att spela både goda och onda roller på den vita duken och här kan han kombinera dessa för ge oss en bild av en komplicerad person. Nick Offerman och John Carroll Lynch spelar bröderna McDonald och bra motvikter till Keaton, i de scenerna de är med är det en bra balans mellan alla tre. Framförallt Offerman fungerar riktigt bra i en mer dramatisk roll än vad vi är vana att se honom. Laura Dern känns däremot lite bortkastad som Ray Krocs första fru, en skådespelare av den kalibern borde ha fått mer speltid och en annan roll.

The Founder är en intressant inblick i den amerikanska drömmen mer mörka sida och hur McDonalds blev så stora som de blev genom en person som de flesta har svårt att tycka om. Ett starkt drama med bra skådespelare.

The Founder är historien om Ray Kroc, som inte grundade McDonalds men var den som tog konceptet och såg till att det blev den jättekedja det är idag. Med sin snabbmatkoncept och familjevänliga restauranger var blev McDonalds snabbt en succé i USA. Men spelet bakom kulisserna är smutsigare än ni kan ana. Ray Kroc är en ganska dålig försäljare som hela tiden söker nästa succé att sälja. Han verkar drivas av att få imponera på sina rika ”vänner” på golfklubben där han och hans fru ibland äter middag. När han är ute och säljer milkshakemaskiner råkar han snubbla över en…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.