The Following

The Following är en TV-serie om en sekt av seriemördare som följer sin ledares alla önskningar. Jag avskyr verkligen denna 15 avsnitt långa serie som är fylld av vändningar och blodiga mord och jag kan inte förstå varför den har såna höga betyg på nätet. Läs vidare och se varför jag tycker som jag tycker.

Litteraturprofessorn Joe Carroll mördade 14 unga kvinnor på ett osedvanligt grymt sätt för många år sedan. Han dömdes till döden för sitt brott och har suttit flera år i fängelse. På ett mirakulöst sätt lyckas han rymma och lämnar en mängd döda människor efter sig. Hans plan är att fullfölja det dåd han inledde många år tidigare. Den före detta FBI-agenten Ryan Hardy, som var den som fångade Joe förra gången, kallas in som expert. Det visar sig snart att Joe inte agerar ensam, han har under tiden i fängelset byggt upp en sekt av seriemördare som följer hans minsta önskan. Både Joe och hans fans är sjukligt fascisnerade av Edgar Allan Poes verk och mycket de gör tar inspiration från dennes verk. Alla dessa verkar redo att dö för att Joe ska lyckas med sin plan. En jakt fylld av intriger, mord och vändningar tar vid.

The Following handlar alltså om en seriemördare som har ett stort antal följeslagare som lyder hans minsta önskan. I de 15 avsnitten hinner sekten och dess ledare mörda fler människor än jag kunde hålla reda på. Det startar som sagt redan i första avsnittet där Joe rymmer. Redan här blev en av seriens svagheter uppenbar. Tempot, det ska hända så otroligt mycket hela tiden och det blir mycket skrap på ytan utan ett ens papperstunt djup. Ett bra team av manusförfattare och regissör hade kunnat skapa en riktigt bra första säsong med endast det som sker i pilotavsnittet – En seriemördare rymmer från fängelset för att fullfölja den serie av mord han startade innan han greps. Nu avverkas detta redan i piloten och sedan följer en blodig orgie … Ursäkta men jag måste bryta här.

Hur skriver man en recension om ett verk man verkligen tycker illa om? Jag vet inte riktigt för jag har inte behövt göra det tidigare. Visst har en del av de filmer jag tidigare recenserat varit filmer som jag tyckt varit dåliga av en eller annan anledning. Men denna gång är det något mer än så, jag avskyr faktiskt The Following! Jag ska försöka förklara varför. Det centrala är nog hur seriemördarna och deras dåd skildras. Alltför ofta är det mördarens känslor som dominerar scenerna när de genomför sitt blodiga hantverk. Jag satt genom hela serien med en känsla av att det serien förmedlar är att det är coolt och njutbart att ta livet av någon. Mördarna njuter när de begår sina handlingar och det blir aldrig någon tvekan om detta och någon ånger finns inte. Det är ofta obehagligt, men inte på ett positivt sätt som det ska vara i en skräckfilm, jag tänker till exempel på The Descent, Liftaren och [REC], utan på ett sätt som gör att man undrar vad det är man vill förmedla.

Det är också löjligt hur väl organiserad och välutrustad Joes sekt är. De har infiltrerat alla möjliga myndigheter och annat. Sekten har också mängder med avancerad teknik som försvårar FBI:s jakt på dem. Händelsekedjorna i många av Joes planer är så otroliga i varje steg att det bara blir fånigt när de fungerar. Hade det inte varit för de osmakliga skildringarna av mordakten hade det bara varit fånigt, nu är jag snarare äcklad över att sån här skit produceras. Jag har ännu inte nämnt series två huvudrollsinnehavare – Kevin Bacon (JFK), som Ryan Hardy och James Purefoy (Ironclad, John Carter) som Joe Carroll. De, liksom större delen av ensemblen, gör ok insatser, även om manuset är bristfälligt och karaktärerna allt annat än intressanta.

Jag tycker verkligen inte att någon ska se denna serie, för den är i mina ögon rent skräp där fokuset på våld och blod är osmakligt och obehagligt snedvridet. Filmen är hafsigt berättad (om än med acceptabelt skådespeleri av ensemblen), osmakligt fokus på mördarnas tillfredsställelse och löjligt många otroliga vändningar i berättelsen gör att denna serie placeras i dynghögen. Undvik!

The Following är en TV-serie om en sekt av seriemördare som följer sin ledares alla önskningar. Jag avskyr verkligen denna 15 avsnitt långa serie som är fylld av vändningar och blodiga mord och jag kan inte förstå varför den har såna höga betyg på nätet. Läs vidare och se varför jag tycker som jag tycker. Litteraturprofessorn Joe Carroll mördade 14 unga kvinnor på ett osedvanligt grymt sätt för många år sedan. Han dömdes till döden för sitt brott och har suttit flera år i fängelse. På ett mirakulöst sätt lyckas han rymma och lämnar en mängd döda människor efter sig.…

Review Overview

Betyg

10

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

2 comments

  1. Jag som hade tänkt att se första säsongen på netflix. Låter inte bra detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.