The Five Obstructions

De fem benspænd heter den egentligen. Benspænd betyder krokben. Och det är just krokben som Lars von Trier försöker sätta på sin kollega Jørgen Leth i denna dokumentär som filmades mellan 2001 och 2003.

Jørgen Leths kortfilm Det perfekte menneske från 1967 (finns med som extramaterial på DVD:n) är en film som fascinerar Lars von Trier. Dess rena estetik och perfektionismen som enligt honom genomsyrar allting som Leth gör bör dock skrapas bort för att nå fram till en mer mänsklig och empatisk Leth. Därför ger von Trier Leth uppgiften att göra inte bara en utan fem remakes av sin egen film. De olika versionerna ska alla präglas av von Triers krokben, det vill säga reglerna han på förhand bestämmer att Leth ska rätta sig efter. Om Leth frågar om han får bygga en dekor bestämmer givetvis von Trier att det är förbjudet. Eftersom resultaten alltid blir typiska för Leth bestämmer von Trier att han själv ska göra den sista remaken, men att Leth ska anges som regissör.

Det är någonting ganska osympatiskt över en regissör som är så pass övertygad om att hans teorier är de rätta att han måste pracka dem på andra. Dogme 95 räckte inte för von Trier och här vill han ge Leth en lektion i vinsterna med att släppa kontrollen över sina verk. Kan du tänka dig att filma ett döende barn i ett flyktingläger medan du läser din text om den perfekta människan, undrar von Trier. Det tycker Leth är att gå för långt och det slutar med att han äter en lyxmiddag på en gata i Bombay i stället. Leth är så pass skicklig att använda krokbenen till sin fördel att det i min mening blir samma pretentiösa dynga som hans originalfilm. Till och med när han ska göra en tecknad film, en genre som både han och von Trier påstår sig hata, lyckas han med hjälp av Bob Sabiston, som animerat Richard Linklaters film Waking Life, göra någonting kontrollerat och smakfullt av det.

De båda herrarna beskriver hela projektet som en lek. Det är en lek som det är ganska roligt att följa. Framförallt är det i diskussionerna om film som det blir intressant. Filmerna som Leth gör roar mig inte nämnvärt även om det är lite intressant att se de olika sätten han tolkar sitt eget verk på. Man får se The Five Obstructions som en liten sidosyssla von Trier ägnade sig åt efter Dancer in the Dark och medan han färdigställde Dogville. Han ska ha fört samtal med Martin Scorsese om att genomföra en liknande lek tillsammans med honom. Om det någonsin blir verklighet får framtiden utvisa.

De fem benspænd heter den egentligen. Benspænd betyder krokben. Och det är just krokben som Lars von Trier försöker sätta på sin kollega Jørgen Leth i denna dokumentär som filmades mellan 2001 och 2003. Jørgen Leths kortfilm Det perfekte menneske från 1967 (finns med som extramaterial på DVD:n) är en film som fascinerar Lars von Trier. Dess rena estetik och perfektionismen som enligt honom genomsyrar allting som Leth gör bör dock skrapas bort för att nå fram till en mer mänsklig och empatisk Leth. Därför ger von Trier Leth uppgiften att göra inte bara en utan fem remakes av sin egen…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.