The First Purge

Våldsnatten purge har etablerats inom populärkulturen snabbt under de åren som gått sedan första filmen släpptes 2013. Nu har vi kommit till den fjärde filmen, The First Purge, och den tar oss hela vägen tillbaka till början av historien. Tanken var god men skådespeleriet och karaktärerna sätter en ny lägsta nivå för denna underhållande filmserie.

I The First Purge får vi reda på var ”New founding fathers of America” (NFFA) fått idéen till sina våldsamma purgenätter. För er som inte följ filmserien handlar det alltså om en tolv timmar lång period där alla brott är tillåtna utan påföljder. Tanken från NFFA är att utrensningen av fattiga och socioekonomiskt utsatta skall få fart på USA igen. Den första purgekvällen är begränsad till Staten Island som är en av New Yorks fem stora stadsdelar. Medan alla mer välbärgade flyt ön, blir det fattiga i samhället erbjudna pengar för att stanna kvar och delta i den våldsamma kvällsaktiviteten. NFFA kallar det hela ett ”experiment”.

I förra filmen, The Purge: Election Year, kändes det som att filmserien närmade sig sitt logiska slut. Men precis som med många andra filmserier, har skaparen James DeMonaco valt att fokusera på det som hänt innan första filmen när filmserien trots allt fått en fortsättning. Med nyhetsinslag och dialog får vi höra om ett USA i förfall. En ny ekonomikris, värre än den senaste, har gett det populistiska NFFA vind i seglen och möjligheten att ta makten. Det är inte svårt att dra paralleller till sättet som Donald Trump tog sig till makten i verkligheten.

På Staten Island får vi stifta bekantskap med Nya (Lex Scott Davis). En aktivist som försöker få öns medborgare att se igenom det erbjudande om 5000 dollar som alla erbjuds om de stannar kvar under purgekvällen. Parallellt med Nya får vi även följa gängledaren Dmitri, han försöker främst bevaka sina egna intressen och hålla sig utanför. Utöver de två huvudkaraktärerna lämnar skådespeleriet i filmen mycket att önska. Helhetsintrycket försvagas också av dåliga effekter och taffligt utformade skådeplatser.

Att filmserien spårar ur när James DeMonaco lämnar ifrån sig rodret förvånar mig inte. Det är en svårmästrad konst att få en lågbudget film att kännas större än vad den är. Gerard McMurray verkar ha fått kämpa med att få den relativt låga budgeten att hålla och det syns på slutresultatet. Samtidigt får DeMonaco delvis bära hundhuvudet också eftersom det är han som står för manuset och karaktärerna. Filmen är som mest underhållande i sina actionsekvenser och under etablerandet av bakgrundshistorien till The Purge. Dialog, specialeffekter och den förutsägbara handlingen för snarare tankarna till en direkt-till-dvd-film från 90-talet. The First Purge är det hittills sämsta kapitlet i berättelsen om The Purge. Men givetvis skall du se den om du är ett fan av de andra tre filmerna.

Utgåvan: The First Purge blu-ray-utgåva är visuellt ungefär vad jag förväntade mig. Det mörka ser som tur är mörkt ut, något som är väldigt viktigt i den här filmen för att stämningen i den ska bli så kuslig som möjlig. Hela filmen har dock ett ganska grått utseende i grunden. De flesta specialeffekter faller platt vilket Blu-ray utgåvan inte kan göra så mycket åt. Ljudet består av DTS X vilket levererar en helt okej upplevelse för öronen. Det varken över eller underpresterar. Det bästa med utgåvan tycker jag är allt de mumsiga bonusmaterialen vi får ta del av. De består av borttagna scener och tre oväntat intressanta men korta dokumentärfilmer om skapandet av filmen. Det enda jag egentligen saknar bland bonusmaterialen är ett kommentarspår. Jag skulle kanske behöva att regissören Gerard McMurray förklarade för mig vad storheten i filmen är, för själv finner jag den ej. (Texten uppdaterades 6/12-2018 av Svante Håkansson).

Tidigare recensioner av filmserien:
The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
The Purge: 3-movie collection (4K UHD) 

Våldsnatten purge har etablerats inom populärkulturen snabbt under de åren som gått sedan första filmen släpptes 2013. Nu har vi kommit till den fjärde filmen, The First Purge, och den tar oss hela vägen tillbaka till början av historien. Tanken var god men skådespeleriet och karaktärerna sätter en ny lägsta nivå för denna underhållande filmserie. I The First Purge får vi reda på var "New founding fathers of America" (NFFA) fått idéen till sina våldsamma purgenätter. För er som inte följ filmserien handlar det alltså om en tolv timmar lång period där alla brott är tillåtna utan påföljder. Tanken från NFFA…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.