The Favourite

Anne Stuart, sonsonsondotter till drottning Mary I Stuart av Skottland, är drottning av England. Året 1708 och de ligger i krig med Frankrike. Drottning Anne plågas inte bara av en alltmer sviktande hälsa. Hon får hysteriska utbrott, är fåfäng, osäker och möjligen tappad bakom en vagn också. Hon är följaktligen ett lätt byte för sin hovdam Sarah Churchill, hertiginnan av Marlborough, som blir rikets regent i praktiken. Hon i sin tur är dock oense med godsägaren Robert Harley, som är parlamentsledamot och emot hennes förslag att höja fastighetsskatterna.

Historiskt korrekt? Nej, sannerligen inte –  men så är det också den egensinnige grekiske regissören Yorgos Lanthimos som vi har att göra med. Han slog igenom med den skeva och smått briljanta Dogtooth 2009 och har sedan dess sannerligen inte legat på latsidan – nu senast tre filmer på fyra år. Den första engelskspråkiga, det absurda kärleksdramat The Lobster, lämnade mig helt kall, men vad som kom efter det, obehagsfilmen The killing of a sacred deer kan vara bland det absolut bästa jag sett på senare år. En film som inte liknar något annat och som är svår att placera i ett fack. Se den, helt enkelt, om du har möjlighet.

Efter den uppvisningen var förväntningarna milt sagt höga nu när jag skulle ta mig Lanthimos senaste verk, något så oväntat som ett 1700-tals kostymdrama. Filmen är sedan tidigare recenserad här på Filmfenix och i Angela Ljungkvists recension kan du läsa mer om handlingen.

Drottning Anne (Olivia Colman) var gravid hela 17 gånger, men inte ett enda av barnen överlevde, och i filmen har hon kompenserat för den tragiska förlusten med att proppa sovgemaket knökfullt med kaniner. Vidare utövar barndomsvännen hertiginnan av Marlborough (Rachel Weisz) sexuell utpressning mot henne i utbyte mot makt. Något som ställs på sin ända när kusinen Abigail (Emma Stone) vars familj fallit i onåd, anländer till slottet och upptäcker möjligheter att röra om i grytan.

Den tiofaldigt Oscarsnominerade filmen är med andra ord laddad med fulspel, intriger, sex och dekadens så det härliga föreslår. Män finns också närvarande överallt runt de tre kvinnorna på såväl höga som låga positioner, och de har reducerats till verkligt fåniga varelser – iförda illasittande peruker och tjocka lager smink hetsar de upp sig åt märkliga nöjen som knasiga ankrace inomhus eller förlöjligandet av en lönnfet naken kompis med att langa tomater på densamme. Intressant och tänkvärt ändå med ett perspektiv som detta.

Skådespelet är inte bara bra, det är t o m bättre men humorn faller mig verkligen inte i smaken. Jag gillar i praktiken de friheter man tar sig med historien för att skapa sig en riktig oddball till film. Det är historiskt korrekt att Anne av Storbritannien förlorade många barn och att hertiginnan Sarah stod henne nära, och att som filmskapare vilt spekulera vad som hände runt omkring bör vara strålande stoff till originell filmkonst men jag blir mest sömnig, om sanningen skall fram.

Drottningen bjuder på humörsvängningar och skriker om vartannat, käkar tårta tills hon spyr, det tisslas och tasslas i korridorerna och… ja ungefär så håller filmen på. Jag försöker finna ett syfte med detta. Vända på föreställningarna inom manligt och kvinnligt på vita duken? Uppvisa ett verk som med råge klarar Bechdeltestet? Lorta ned kostymdramat som filmgenre och röra sig så långt från alla BCC-tv-produktioner som möjligt? Det värsta är att jag inte är så intresserad av svaret. Jag längtar efter att se om The Killing of a Sacred Deer, men The Favourite kommer jag föga sannolikt återvända till, tyvärr. Synd att Lanthimos inte skrev manus själv denna gång.

Bluray-utgåvan bjuder på fin kvalitet. Liksom i alla Lanthimos verk är fotot mer eller mindre enastående, något som med önskvärd tydlighet framkommer i de rika färgerna och detaljerna. En ren fröjd att se på helt enkelt. Filmen är fotad i naturligt ljus dessutom, ett grepp som blev något av en regel i kostymdramer-genren efter att Stanley Kubrick bröt ny mark med sin mest underskattade film, Barry Lyndon, och som sedan Milos Forman följde upp i mästerverket Amadeus.

Det finns även några bortklippta scener, en trailer och en snabbproducerad bakom kulisserna-ryggdunksdokumentär som lämnar en del att önska för den intresserade cineasten. Du tar dig genom rubbet på en halvtimme.

Enkelt uttryckt är The Favourite en film som, milt sagt, inte är allas kopp te. Min var den sannerligen inte. Gillar du filmen är bild och ljud riktigt bra, men extramaterialet får på sin höjd godkänt.

Knappast en historielektion på något sätt (kaniner ansågs vara skadedjur på den tiden!) men en originell berättelse om intriger, svek, passion, manipulation och skam men tyvärr en herrans massa annat ovälkommet trams också som inte flyger för min del. Alls.

Fotnot: The Favourite släpptes på dvd och blu-ray den 10/6. Filmen finns även tillgänglig för köp på streamingtjänster.

Anne Stuart, sonsonsondotter till drottning Mary I Stuart av Skottland, är drottning av England. Året 1708 och de ligger i krig med Frankrike. Drottning Anne plågas inte bara av en alltmer sviktande hälsa. Hon får hysteriska utbrott, är fåfäng, osäker och möjligen tappad bakom en vagn också. Hon är följaktligen ett lätt byte för sin hovdam Sarah Churchill, hertiginnan av Marlborough, som blir rikets regent i praktiken. Hon i sin tur är dock oense med godsägaren Robert Harley, som är parlamentsledamot och emot hennes förslag att höja fastighetsskatterna. Historiskt korrekt? Nej, sannerligen inte –  men så är det också den…

Review Overview

Betyg

50

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.