The Equalizer 2

Den första filmen var inget mästerverk men den som ville ha gammal hederlig action som osade 90-talet fick sitt lystmäte här. Och med en relativt god framgång på bio var det bara en tidsfråga innan vi fick en uppföljare.

Så Robert McCall är tillbaka och bor någonstans runt Boston. Där livnär han sig på dagarna med att köra bil (via Lyft) och om möjligheten dyker upp så hjälper han folk i nöd. Han har ett rätt så bra liv men allt det är på väg att ändras. En dag så mördas en person i Belgien, personen var spion åt CIA och McCalls vän och den ende som vet om att han är i livet, Susan Plummer åker dit för att undersöka. Men när hon dör på hotellet i vad som ser ut som ett rån bestämmer sig McCall för att börja undersöka. Och kommer något mycket större på spåren.

Jag gillade den förra filmen, mycket på grund av tonen. Den visste var den var för något även om det inte var någon strålande film. Men ville man ha solid action så vad det vad man fick. Tyvärr så tappar The Equalizer 2 bort detta och väljer istället på att satsa på en handling där allt plötsligt är större, viktigare och mer personligt. Men det fungerar inte alls särskilt väl. Första timmen är bra med god underhållning. Vi är ändå här för att se Denzel Washington vara bad ass inget annat. Men sedan går filmen snabbt söderut. Känns som man försöker göra något som skall vara större, mer allvarligt men jag köper det inte.

Där i ligger problemet med filmen. Antingen köper man antagonisten och hans motiv (synnerligen oklart vad det är) eller så förstår man inte, som jag, varför han skulle agera på det sättet. Det känns så ologiskt många saker som händer den sista timmen att jag funderar på om manuset inte hade mått bättre av att ha blivit tvättat ett par gånger. Den konspiration som man försöker sälja är nämligen synnerligen svårköpt och drar ner resten av filmen. Men kan man överse detta så fungerar The Equalizer 2 precis för vad du vill ha, god våldsam underhållning.

Denzel Washington har aldrig gjort en uppföljare innan han bestämde sig för att spela in denna film, vilket säger en hel del om hans imponerade karriär. Att spela gammal soldat passar honom utmärkt och få kan se så gamla men samtidigt skräckinjagande som han. Melissa Leo är stabil som vanlig den korta stunden hon är med.

Jag trodde jag skulle gilla The Equalizer 2 mer än jag gjorde. Gillade du den första filmen så får du mer av samma vara här men inte lika bra som förra gången.

Den första filmen var inget mästerverk men den som ville ha gammal hederlig action som osade 90-talet fick sitt lystmäte här. Och med en relativt god framgång på bio var det bara en tidsfråga innan vi fick en uppföljare. Så Robert McCall är tillbaka och bor någonstans runt Boston. Där livnär han sig på dagarna med att köra bil (via Lyft) och om möjligheten dyker upp så hjälper han folk i nöd. Han har ett rätt så bra liv men allt det är på väg att ändras. En dag så mördas en person i Belgien, personen var spion åt CIA…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.