The Drop

Flera av Dennis Lehanes böcker har tidigare blivit film men nu kommer the Drop där Lehane också skrivit manuset. Det är dock inte första gången som Lehane skrivit manus, tidigare har han skrivit en del av avsnitten till The Wire.

I the Drop möter vi Bob, en tystlåten bartender som jobbar på en sylta tillsammans med sin kusin Marv. En gång i tiden ägde Marv baren men förlorade den för tio år sedan till tjetjenska maffian. Numera fungerar baren som en plats för pengatransaktioner (drop) för maffian. En kväll när Bob går hem så hittar en blodig hundvalp i en soptunna utanför den unga tjejen Naidas hus. Bob bestämmer sig för att ta hand om hunden och Naida går med på att hjälpa honom. Ett par dagar senare rånas baren och snart är maffian på Marv att hitta tjuvar få tillbaka pengarna. Dessa två händelser sätter igång saker och ting och snart finner sig Bob och Marv indragna i något de inte hade räknat med.

The Drop är en film som tar sin tid att berätta sin historia. Det är inte någon ny historia, vi som har sett thrillers med maffian tidigare vet ungefär vad som kommer att hända, men det är välspelad och tillräckligt intressant för att hålla mig kvar till slutet. Det är lika mycket ett drama om den tystlåtne bartendern som sakta växer i våra ögon allteftersom filmen fortgår och vi förstår att den lätt tröge personen vi ser i början av filmen inte nödvändigtvis är den verklige Bob utan att det finns någon mer därbakom och det är inte nödvändigtvis en person vi kommer att tycka om. Så är det med många av personerna vi möter, de har alla sina svagheter och mörka sidor. Marv var en gång i tiden en lokal höjdare och drömmer sig tillbaka till den tiden då hans namn ingav fruktan i folk. Naida var knarkare och bär både fysiska och själsliga ärr.

Dock är filmens problem tempo, framförallt den första timmen. Det är lite för mycket fokus påkaraktärerna och handlingen rör sig inte så mycket framåt. Det blir mer intressant när vi förstår allas motiv. Filmen hade mått lite bättre av att komma till pudelns kärna och kanske lägga lite mer fokus på dramat. Och hela sidohandlingen med polisen som undersöker ett tio gammalt mord hade man kunnat skippa. När man når poängen har jag redan listat ut den för länge sedan och han bidrar inte så mycket till handlingen. Skådespelarna är generellt bra genom hela filmen. Tom Hardy gör en typisk roll för honom men han är sällan dålig och känns stabil.  James Gandolfini spelar samma karaktär som han har gjort sedan han slog igenom men är trygg i rollen och bra. Till och med Noomi Rapace som jag kan ha svårt för i roller i amerikanska filmer är bra som Naida.

The Drop hade kunnat vara direkt till hemmabio med en sämre grupp skådespelare och annan manusförfattare. Men nu klättrar den upp till relativt intressant och värd att hyra i varje fall.

Flera av Dennis Lehanes böcker har tidigare blivit film men nu kommer the Drop där Lehane också skrivit manuset. Det är dock inte första gången som Lehane skrivit manus, tidigare har han skrivit en del av avsnitten till The Wire. I the Drop möter vi Bob, en tystlåten bartender som jobbar på en sylta tillsammans med sin kusin Marv. En gång i tiden ägde Marv baren men förlorade den för tio år sedan till tjetjenska maffian. Numera fungerar baren som en plats för pengatransaktioner (drop) för maffian. En kväll när Bob går hem så hittar en blodig hundvalp i en…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.