The Doom Generation

Alltid intressant. Alltid kontroversiell. Regissören Gregg Araki lämnar aldrig någon oupprörd. The Doom Generation var hans stora genombrott.

Amy (Rose McGowan från Planet Terror) känner sig kvävd av Los Angeles. Senaste gången hon långsamt dog i en av stadens bilköer, ville hon inget annat än att se en stor bilkrasch med mängder av döda som kompensation. Hennes pojkvän Jordan (James Duval från Independence Day) befinner sig i ett konstant moln av bränt gräs som gör honom till inget mer än bagage när Amy vill dra från stan mitt i natten. Redan i utkanterna av Änglarnas stad får de rädda en kille som bli attackerad av ett gäng. Han heter Xavier (Johnathon Schaech från That Thing You Do!) och är inte direkt försynt där i baksätet, så Amy tröttnar ganska snart och kastar ut honom. När paret kort därefter hamnar i trubbel på ett snabbköp, dyker Xavier upp igen, skjuter huvudet av den tidigare hotfulla butiksföreståndaren och startar en kedja av ond bråd död. Då både Amy och Jordan attraheras av X, som han kallar sig, väljer de att inte fly från massmördaren utan istället följa honom genom Kalifornien så nära de bara kan.

Filmen inleds med ”A heterosexual movie by Gregg Araki”. Troligtvis en kommentar till de kommentarer han fått efter att inlett sin karriär med två långfilmer om homosexuella, men framför allt är det djupt ironiskt. Det finns ingenting i The Doom Generation som är traditionellt heterosexuellt. Den erotiska elden som brinner mellan Amy och framför allt Xavier, brinner minst lika het mellan X och Jordan, även om de sistnämnda inte hinner få samma utlopp för sina lustar under filmens korta speltid (fodralet säger 75 min men 80 min är mer korrekt). Det är verkligen en genuint sexig film och sådana växer ju inte på buske direkt. Det finns scener här som blev för mycket för den amerikanska censuren 1995, men som nästan alltid med Njutafilms får vi se filmen oklippt.

Sexuella kroppsvätskor kanske man inte blir förvånad av att se i en film från Araki, men även blodflödet ansågs behöva klippas av när det begav sig. Jag är inte förvånad, det förekommer lemlästningar som en ung Peter Jackson skulle tycka vara ”lite väl”. Lite väl är även fånigheter som att de trenne har efternamnen Red, White och Blue samt att allt de köper kostar $6.66. Typiskt ängsligt nybörjarfilmskapande som en Spielberg knappast skulle falla in i. Då är det mer innovativt med hotfulla män med svastikor på bröstet, amerikanska flaggan på ryggen och strumpor på snoppen. Jag gillar även skräpmatsparodin där den stackars restaurangpersonalen har platskepsar med ett alligatorhuvud ovanpå (snäppet elegantare än Max-hatten).

Det är som sagt en grym kemi i gruppen, och man har varit smart när man sett till att det endast är Jordan som är synligt påverkad av narkotikan de drar i sig. Det gör att jag inte känner mig som den nyktra på festen, vilket jag annars lätt gör när jag tittar på knarkfilm. Ruset gör James Duvals karaktär till den minst intressanta och hans rolltolkning är inget utanför standard. Däremot gör både Rose McGowan en tidig karriärdefinierande roll och Johnathon Schaech likaså, även om hans karriär fortfarande känns ganska odefinierad. Båda är jäkligt coola och en av Arakis stora styrkor är att han låter oss själva bestämma vad vi ska tycka om dessa egentligen ganska störda människor. Långt ute i deras periferi får vi se en härlig mix av människor som Margaret Cho, Parker Posey och Heidi Fleiss.

The Doom Generation är våldsam och snuskig, ofta både och på samma gång, men om du ledsnar på allt en kväll är det här precis det ”fuck it all” du behöver.

 

[small_divider]

Vi har sedan tidigare recenserat Nowhere av Gregg Araki här på Filmfenix.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.